Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova întâmpină dificultăți la furnizarea energiei electrice/Maia Sandu: Sperăm să avem conexiune cu România

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Republica Moldova , at 19 august 2023 Etichete: , , , ,

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declară la RFI că nu există un risc major legat de furnizarea gazelor naturale. Cu toate acestea, există unele dificultăți în ceea ce privește furnizarea energiei electrice. Maia Sandu speră că, în doi ani, R.Moldova să aibă conexiune cu România pe linia de înaltă tensiune, astfel încât să fie evitate sincopele privind asigurarea cu energie electrică.

Securitatea Republicii Moldova a ajuns în atenția statelor UE, dar și a oficialilor NATO, după declanșarea războiului din Ucraina. R. Moldova și-a declarat susținerea față de statul vecin, Ucraina, motiv pentru care a devenit „stat neprietenos” pentru Rusia.

Republica Moldova era „dependentă” de gazul rusesc, însă, din primăvara anului 2023, a reușit să nu mai consume combustibil din Rusia, deoarece s-a conectat la rețeaua energetică europeană, potrivit premierului Dorin Recean.

„Există niște riscuri pe problema curentului electric. Acolo se lucrează. Și în doi ani sperăm să avem această conexiune cu România pe linie de înaltă tensiune așa încât să reducem semnificativ și riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Bineînțeles, contăm pe România. Ne-a ajutat în lunile din iarna trecută. Dacă va fi necesar, sunt sigură că ne va ajuta și în această iarnă. Dar sper că nu ne vom confrunta cu o criză similară celei de acum un an”, a menționat Maia Sandu, pentru sursa citată.

Pentru  sezonul rece 2023-2024, în perioada iunie-iulie, SA Energocom a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze pentru consum curent, cât și pentru stocare. La sfârșitul lunii iunie, Energocom a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu Moldovagaz – un volum total de aproape 480 mln metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț  de cca 600 dolari pentru o mie de metri cubi, mai notează sursa amintită.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW