Monday, June 17, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova a expulzat un oficial al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 19 martie 2024

Un colaborator al Ambasadei Ruse la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, relatează TV8.md.

Potrivit diplomației de la Chișinău, ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești.

În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmînată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara.

Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când Vasnețov este convocat la MAE. Pe 12 martie, diplomatului rus i-a fost comunicată poziția de dezaprobare a deciziei referitor la deschiderea secțiilor de votare a Federației Ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Aproape 10.000 de militari ruși, staționați ilegal în Transistria

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Federația Rusă staționează peste 2.000 de militari. Este vorba de, potrivit Zonadesecuritate.md, circa 1.700 de militari în grupul operativ, fondat pe scheletul fostei Armate a 14-a, și circa 430 de militari în contigentul de „pacificare”.

Lor li adaugă alți aproximativ 6.000 – 8.000 de militari aflați sub comanda așa-ziselor autorități de la Tiraspol.

După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în anul 2014 și declanșarea agresiunii armate în Donbas, Federația Rusă a întâmpinat mari probleme în rotirea militarilor care se află staționați în zona sub steagul său din cauza interdicțiilor de survol aplicate de Ucraina. Prin urmare, Armata rusă a fost nevoită să încorporeze localnici, fără experiență reală de luptă.

Sursa foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW