Wednesday, September 18, 2024
Jurnalism corect


Reprezentanții Societății Civile din CSM se opun amânării validării Adinei Florea în funcţia de șef al Secției Speciale

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 25 iunie 2019 Etichete: , ,

Victor Alistar și Romeo Chelariu, reprezentanții Societății Civile în CSM, se opun amânarii validării Adinei Florea în funcția de șef al Secției se Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Aceștia susțin, referitor la boicotarea şedinţei de 7 magistraţi, că este „inadmisibil ca în desfășurarea activității Plenului CSM să se recurgă la orice forme de condiționare între membrii Consiliului, indiferent de forma acesteia”. 

Reprezentanţii Societăţii Civile critică boicotarea lucrărilor Plenului CSM

„Apreciem că este inadmisibil ca în desfășurarea activității Plenului CSM să se recurgă la orice forme de condiționare între membrii Consiliului, indiferent de forma şi de încadrarea acesteia.

Conduita de boicotare a lucrărilor Plenului CSM este de natură a bloca funcționarea unor instituţii ale sistemului judiciar ceea ce reprezintă încă un argument în plus pentru ca atribuțiile de numire şi revocare a unor magistrați să nu fie date în competenţa exclusivă a Plenului.

Solicitarea pe fond este neîntemeiată şi nejustificată, îmbrăcând un pronunțat caracter politic şi nu juridic, dat fiind că Plenul CSM are obligația de a îndeplini procedurile stabilite de legile în vigoare şi nu are dreptul să se derobeze de responsabilitățile tratate de lege.

Eliminarea de pe ordinea de zi a punctelor care concretizează punerea în aplicare a prevederilor art. 883 şi art. 885 din Legea nr. 304/2004 actualizată este nelegală raportat la împrejurarea că există lucrările finalizate şi au fost înscrise pe ordinea de zi, moment de la care Plenul este obligat de lege să își îndeplinească obligațiile în termenul legal”, transmit cei doi, printr-un comunicat de presă.

Alistar şi Chelaru: Aspecte evidente de conflict de interese

Victor Alistar şi Romeo Chelaru spun că este „inadmisibil profesional ca unei autorități publice de rang constituțional, cum este CSM, să i se ceară ultimativ să nu aplice legea pentru raționamentul că nu suntem de acord cu prevederile acesteia, ori pentru acela că trebuie așteptate puncte de vedere cu valoare consultativă pentru legiuitor care prin ele însele nu înfrâng caracterul imperativ al legii”.

„O asemenea abordare reprezintă un mesaj pentru magistrați că pot să refuze să își îndeplinească obligațiile de serviciu trasate de lege, până la o modificare a acesteia ceea ce încalcă ordinea de drept şi statutul profesiei reglementat de Legea nr. 303/2004.

În cazul de față sunt şi aspecte evidente de conflict de interese pentru unii membri ai Consiliului, fie şi dacă ar fi doar la nivel moral, precum şi elemente de opțiuni politice privind competenţa de legiferare, ceea ce este strict interzis în activitatea judiciară şi extrajudiciară a magistraților.

Gestul de zilele acestea a însemnat şi sacrificarea intereselor instanțelor de la nivel de judecătorie prin afectarea legalității calendarului privind procedura de concurs în baza art.33 din Legea nr. 303/2004, în condițiile în care aceste instanțe se confruntă cu un deficit semnificativ de personal, afectând astfel şi interesele justițiabililor de a beneficia de un serviciu public de justiție prompt şi eficient.

În concluzie, ne opunem categoric eliminării respectivelor puncte de pe ordinea de zi a Plenului CSM care ar avea consecința încălcării prevederilor legale în vigoare şi obligațiilor profesionale individuale şi colective.

Susținem fără echivoc că așa cum oricărui cetățean i se solicită să respecte legile, obligația este valabilă şi pentru cetățenii din magistratură care nu pot fi deasupra legii, ci în slujba ei”, se arată in comunicat.

Scrisoarea celor șapte membri CSM

Mai mulți membri ai CSM au cerut, luni, amânarea validării Adinei Florea în funcția de procuror șef al SIIJ până când se va aproba publicarea raportelor Comisiei de la Veneția si GRECO, care recomandă desființarea Secției. Apelul public a fost semnat de vicepreședintele CSM, Nicolae Solomon, procurorii Florin Deac, Cristian Ban și Tatiana Toader, precum și de judecătorii Andreea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan. Și procurorul general interimar a precizat că s-a alăturat demersului acestora.

Ședința a fost amânată din lipsă de cvorum.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW