Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Reprezentanții ONU, avertisment dur la o Conferință pe tema biodiversității: Umanitatea a devenit o armă de distrugere în masă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 decembrie 2022 Etichete: , , , ,

„Umanitatea a devenit o armă de distrugere în masă” și se află „într-un război cu natura”, sunt două mesaje transmise de reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU) în cadrul celei de-a 15-a Conferințe ONU pe tema biodiversității, ce are loc în Canada până pe 19 decembrie. 

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a susținut marți, în deschiderea Conferinței, un discurs prin care a transmis că „umanitatea a devenit o armă de distrugere în masă” și a cerut guvernelor lumii să oprească „orgia distrugerilor”.

Nu mai suntem în armonie cu natura. În realitate, cântăm un cântec complet diferit. În jurul lumii, timp de sute de ani, am dirijat o cacofonie a haosului, cântată cu instrumentele distrugerii. Despăduririle și deșertificările creează acum locuri pustii unde odată existau ecosisteme înfloritoare”, a transmis Guterres în cadrul COP 15, citat de The Guardian.

Reprezentantul ONU a mai evidențiat că „pământul, apa și aerul sunt otrăvite cu substanțe chimice și pesticide și sunt sufocate de plastic”.

Cea mai importantă lecție pe care le-o transmitem copiilor este să fie responsabili pentru acțiunile lor. Ce exemplu transmitem dacă eșuăm acest test simplu?”, a mai transmis Guterres.

Totodată, Guterres a mai avut un mesaj pentru miliardari, cărora le-a transmis că „nu există o planetă B”.

Miercuri, șeful organizației de mediu a ONU, Inger Andersen, a avertizat că umanitatea „este într-un război cu natura” și a indicat „cei cinci călăreți ai apocalipsei biodiversității” – supraexploatarea, poluarea, criza climatică, împrăștierea speciilor invazive și modificarea utilizării terenurilor.

Trebuie să facem pace cu natura. Pentru că natura este cea care susține tot ceea ce se află pe Pământ”, a adăugat Andersen, citată de The Guardian.

Printre măsurile discutate în cadrul Conferinței de la Montreal se află un acord susținut de peste 100 de state, prin care ar urma să se angajeze să conserve 30% din suprafața Pământului.

Este un prag critic, potrivit celor mai mari oameni de știință, pentru a evita riscul extincției și pentru a asigura securitatea economică și alimentară”, a spus Justin Trudeau, premierul Canadei, în cadrul COP 15.

Sursă foto: Twitter / Antonio Guterres

Comentarii