Saturday, October 1, 2022
Jurnalism corect


Reprezentanții BOR se delimitează de gestul Arhiepiscopului Teodosie care a împărtășit copii cu aceeași linguriță: Opțiunea îi aparține într-un mod singular

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 17 mai 2020 Etichete: , , ,

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române se delimitează de gestul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care a doua zi după instituirea stării de alertă a împărtășit cu aceeași linguriță mai mulți copii, sfidând astfel regulile impuse de autorități. Conform purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Teodosie nu s-a sfătuit cu capii Bisericii înainte de a încălca regulile.

 „Îndrumările bisericești referitoare inclusiv la împărtășirea credincioșilor în vreme de pandemie oferite de Patriarhia Română, sunt amănunțite, sunt foarte clare și sunt publice. Ele au fost aduse la cunoștința tuturor eparhiilor, deci tuturor ierarhilor.

Opțiunea pe care a făcut-o ieri IPS Teodosie îi aparține într-un mod singular. Dincolo de autonomia eparhială care există și care este respectată, cred ca respectul comun al regulilor ar trebui să ne unească acum pe toți. E adevărat că s-au împărtășit foarte puține persoane ieri. Nu este vorba de un pericol în legătura cu împărtășirea. Acesta e un lucru clar.

Însă dincolo de asta, cred că trebuie să ne orientăm cu toții respectuos față de niște reguli pe care am decis să le respectăm împreună. Îndelunga noastra răbdare probată, în mod exemplar două luni de zile, poate fi continuată măcar încă puțin până se lămuresc niște lucruri foarte importante pentru toți creștinii ortodocși”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română, conform Digi24.

Context

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, sâmbătă, după ce ÎPS Teodosie a fost filmat în timp ce împărtășea mai mulți copii cu aceeași linguriță, sfidând astfel măsurile impuse de autorități, că discuția a pornit „eronat” în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult.

”1. Actul de împărtăşire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtăşania.

2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ţinut o legătură intensă cu clerul şi credincioşii în toată perioada de restricţie şi a făgăduit expres păstoriţilor săi că-i va aştepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtăşanie, când se va relua accesul credincioşilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului şi credincioşilor, prin urmare, având făgăduinţa dată deja credincioşilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufleteşte, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioşilor, prin arhiereul care îşi exercită misiunea încredinţată de Biserica lui Hristos.

3. Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii”.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu, a împărtășit mai mulți copii pe treptele din fața catedralei Sf. Petru și Pavel din Constanța, folosind același potir și aceeași lingurița, sfidând, astfel, regulile impuse de autorități pentru această perioadă în care ne aflăm în starea de alertă, potrivit publicației ConstanțadeAzi.ro.

Împărtășania comună a credincioșilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

Cei împărtășiți de arhiepiscopul Tomisului au fost șterși la gură cu același prosop cu care, din când în când, era ștearsă și lingurița.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW