Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Reprezentanții asociației „Împreună pentru A8” s-au întâlnit premierul Florin Cîțu: Am propus inițierea unui grafic pentru A7, A8 și A13 care să cuprindă și propuneri de finanțare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 mai 2021

Reprezentanții asociației „Împreună pentru A8” i-au propus prim-ministrului Florin Cîțu, la întâlnirea pe care au avut-o vineri la Gura Humorului, realizarea unui grafic pentru toate cele trei proiecte de autostradă din Moldova – A7, A8 și A13 – care să cuprindă inclusiv propuneri concrete de finanțare. 

„La întâlnirea de azi am propus inițierea unui grafic pe care să lucrăm împreună cu cei din CNAIR și MT, pentru cele trei autostrăzi ale Moldovei, adică A7, A8 și A13, plecând de la contractele actuale și ținând cont de MPGT, iar ulterior să fie înaintat pentru asumare Guvernului României.
Acest document trebuie să vină și cu propuneri de finanțare!”, a afirmat Cătălin Urtoi, vicepreședinte al asociației „Împreună pentru A8”.

Discuțiile au avut loc în contextul în care Guvernul a decis să nu includă tronsonul Târgu Frumos-Lețcani din A8 în Planul Național de Redresare și Reziliență, așa cum reprezentanții asociației au solicitat în repetate rânduri. Aceștia sunt îngrijorați că programele operaționale prin care România poate accesa fonduri europene și fondurile de la bugetul de stat nu vor putea asigura finanțarea necesară pentru construirea autostrăzii A8, estimată la peste 4 miliarde euro.

„Autostrada Unirii” va avea o lungime de 311 km, fiind împărțită în două segmente: Târgu Mureș – Târgu Neamț (211 km) și Târgu Neamț – Iași – Ungheni (100 km). De asemenea proiectul cuprinde și construirea unui nou pod peste Prut, la Ungheni.

Segmentul Târgu Mureș – Târgu Neamț este în stadiu mai avansat, fiind în derulare contractul pentru completarea studiului de fezabilitate, stadiul fiind de aproximativ 75%.

După mai multe amânări, pe 8 aprilie CNAIR a semnat contractul pentru proiectare completă și pentru Târgu Neamț-Iași-Ungheni, ordinul de începere fiind emis pe data de 7 mai. Termenul este de 25 de luni pentru predarea tuturor documentaților și asistența tehnică acordată companiei de drumuri.

Sursa foto: Facebook / Cătălin Urtoi

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW