Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Anchetă Recorder: Biserica Ortodoxă Română, în centrul unui nou scandal / Reacția Patriarhiei

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 octombrie 2021

O rețea dezvoltată în jurul unor oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care se ocupă de construcția și reabilitarea de biserici din bani publici, a fost expusă, după ce un jurnalist Recorder s-a infiltrat cu identitate falsă în BOR și a negociat contracte în acest sens, precizând că este consultant pe fonduri europene.

La capătul a opt luni de documentare, am descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb”, relatează Victor Ilie, jurnalistul Recorder.

Omul de legătură dintre jurnaliști și cei care se ocupă de contractele de reabilitare ale Bisericii, Lazăr Neacșu, este un consilier general al Municipiului București, care se recomandă „parlamentar” al BOR, deși este unul dintre cei ce aprobă fondurile publice pentru reabilitarea bisericilor.

O instituție (n.r. BOR) care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcționare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând și pentru instituțiile de control ale statului. Asta deși o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocați numai pentru bisericile din București, de la Guvern și din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel”, potrivit sursei citate.

Contractele pe bani publici pentru reabilitarea bisericilor sunt câștigate doar cu „binecuvântarea” Preafericitului Daniel, ce reprezintă „o garanție mai tare ca la Strasbourg”, după cum i-a transmis un vicar eparhial jurnalistului Recorder.

Reacția Patriarhiei

Arhiepiscopia, unde lucra acel preot consilier lăudăros, va oferi un răspuns oficial. Eu răspund pentru Patriarhie, entitate total separată de Arhiepiscopie. Nu cunosc niciun detaliu din problematica discutată în material.

Celelalte două persoane incriminate în acesta sunt persoane din afara Bisericii și trebuie să răspundă personal. Părintele Patriarh nu poate avea absolut nicio legătura cu aceste persoane care au comis un rapt de imagine prin simpla lor învecinare conjuncturală cu Biserica.

Materialul Recorder este construit cu intenția evidentă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina unor persoane care se laudă cu o așa-zisa influență, fără ca aceasta sa existe, desigur”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Main News.

Omul BOR și-a dat demisia din Consiliul General

Lazăr Neacșu, cel care a făcut legătura între jurnaliștii Recorder și reprezentanții Bisericii, a demisionat din cadrul Consiliului General al Municipiului București și din Partidul Social Democrat, după apariția anchetei „Clanul Marelui Alb”.

Primele măsuri, anunțate de primarul Sectorului 2

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, instituție menționată în materialul Recorder, le-a transmis cetățenilor că nu va mai da niciun ban pentru parohii, decât în urma unei verificări amănunțite care să arate că fondurile publice sunt utilizate corect.

Am susţinut şi susţin în continuare sprijinirea a 2 componente ale activităţii bisericii: componenta culturală şi componenta socială.În mandatul meu a fost votat sprijin financiar pentru 2 parohii şi o mănăstire: 450.000 lei pentru refacerea monumentului istoric Mănăstirea Plumbuita; 430.000 lei pentru cantina socială de la Parohia Doamna Oltea; 133.000 lei pentru centrul social de la Parohia Oţetari (nu 700.000 cât spune domnul Iorga în reportaj)”, a scris Radu Mihaiu, pe Facebook.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW