Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Replica președintelui bulgar pentru Nehammer: Nu este corect pentru noi și România


Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a subliniat, după vizita cancelarului austriac Karl Nehammer, că nu este corect ca țara sa și România să fie lăsate în afara Schengen, relatează publicația bulgara 24Chasa. Nehammer s-a aflat luni, 23 ianuarie, în țara vecină unde a vizitat punctul de frontieră Elhovo, de la graniţa cu Turcia. 

„Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara acestuia (…) Protecția frontierelor externe europene este un angajament comun al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (…) Protejăm frontierele externe ale UE mai bine decât multe țări Schengen. Cred că nu este corect ca țara noastră și România să fie în afara spațiului Schengen (…)”, a declarat președintele bulgar.

În cadrul vizitei, Nehammer a reiterat motivul pentru care refuză extinderea Spațiului Schengen și a promis că  Austria va sprijini solicitarea de 2 miliarde de euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor. Nehammer a spus că aceste fonduri vor fi folosite pentru a cumpăra echipamente mai avansate de patrulare a frontierei. Detalii aici.

Radev și-a exprimat speranța că o soluție „rațională” a problemei aderării la Schengen va fi găsită în viitorul apropiat.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen a fost respinsă la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene de pe 8 decembrie, din cauza voturilor negative exprimate de Austria și Țările de Jos.

Pe 26 și 27 ianuarie va avea loc o reuniune informală a miniștrilor de Interne și Justiție din UE.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW