Thursday, August 11, 2022
Jurnalism corect


Renate Weber, la un pas de revocare: Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2020 și 2019, respinse de Comisiile juridice reunite ale Parlamentului

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 mai 2021

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2020 și 2019, urmând să fie înaintate plenului reunit al Parlamentului cu propunere de respingere. 

Dacă plenul reunit al Parlamentului va adopta rapoartele de respingere, Avocatul Poporului, Renate Weber, ar putea fi demis.

Mai exact, pentru demitere este nevoie ca un grup parlamentar să facă o propunere în acest sens în birourile permanente, iar rapoartele respinse ar urma să servească drept argumente.

Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”, potrivit art. 9, alin. (2), din Legea 35/1997, privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului

Până în acest moment, parlamentarii nu au stabilit data la care vor convoca plenul comun pentru a discuta pe marginea rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului.

În ședința de miercuri a fost respins și raportul de activitate al instituției pe anul 2018.

PSD și AUR au părăsit ședința

Votul a fost dat, în schimb, fără ca parlamentarii AUR și PSD din Comisiile juridice să fie prezenți.

Având în vedere faptul că această şedinţă a comisiilor comune a fost una care s-a întâmplat peste noapte, fără a avea timpul necesar pentru a analiza aceste rapoarte atât de complexe şi detaliate şi a ne face o imagine corectă asupra activităţii instituţiilor vizate a fi audiate astăzi, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbateri şi de la acest simulacru de şedinţă comună, pentru că noi ştim care va fi rezultatul. Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de Curtea Constituţională”, a declarat Nicușor Halici, la începutul ședinței, citat de Agerpres.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW