Religia, disciplină opțională la Bacalaureat – Amendament aprobat de Comisia de învățământ din Camera Deputaților
Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a aprobat miercuri, 26 aprilie, amendamentul la proiectul legilor educației privind introducerea Religiei ca disciplină opțională la examenul de Bacalaureat, pentru liceenii de la profilul uman, notează publicația specializată EduPedu. Noile legi ale educației, aprobate de Guvern la 29 martie, se află acum în dezbatere parlamentară. Astfel, pachetul legislativ mai trebuie să treacă de plenul celor două camere ale Parlamentului, înainte de a intra în vigoare.
Concret, deputații din Comisia pentru învățământ au aprobat introducerea Religiei ca materie opțională la Bac pentru liceenii de la specializările filologie și științe sociale. Aceștia ar putea alege să susțină examenul la Religie în cadrul probei E, proba la alegere a profilului și specializării.
Astfel, liceenii de la filologie ar avea de ales dintre Istorie, Geografie sau științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.
De asemenea, elevii de la specializarea științe sociale ar putea alege dintre Geografie și științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.
Modificările aduse la Bacalaureat prin noile legi ale educației vor intra în vigoare cel mai devreme în 2027, dacă legea e adoptată în Parlament până la finalul acestui an școlar.
La Bacalaureat, Ligia Deca a introdus o probă așa-zis complementară, de competențe „de bază”, care la profilul uman se va da la matematică, fizică, chimie sau biologie, iar pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane studiate. Notarea se va face pe sistem admis/respins.
Foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii