Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Relații tensionate între Republica Moldova și Transnistria: Chișinăul impune firmelor transnistrene să plătească taxe vamale la bugetul Moldovei

By Florea Eva , in Republica Moldova Stirile zilei , at 11 ianuarie 2024 Etichete: ,

Guvernul de la Chișinău a decis să pună în aplicare începând din ianuarie 2024 prevederile Codului Fiscal adoptate în 2021, amânate până în prezent, inclusiv obligația ca firmele transnistrene să plătească taxele vamale către bugetul Republicii Moldova. Ca răspuns, oficialii separatiști au amenințat că ar putea impune taxe vamale pentru fermierii moldoveni cu terenuri în zona Dubăsari și au anunțat că vor crește tarifele la energie pentru școlile cu predare în limba română din regiune.

Companiile transnistrene plăteau impozite doar în bugetul regiunii separatiste și nu contribuiau la bugetul central. Tiraspolul exprimă nemulțumirea sa și avertizează că, din cauza acestei decizii, regiunea ar putea suferi pierderi anuale cuprinse între cinci și 30 de milioane de dolari.

Noul Cod Vamal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, în Republica Moldova, eliminând toate derogările la taxele vamale de care beneficiaseră agenții economici din regiunea separatistă transnistreană timp de decenii. Noile prevederi urmăresc instituirea unui tratament egal pentru toate companiile de pe ambele părți ale Nistrului, având în vedere că peste jumătate dintre bunurile produse în regiunea transnistreană sunt comercializate pe malul drept. Implementarea Noului Cod Vamal reprezintă unul dintre angajamentele cheie asumate de Republica Moldova în cadrul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit Ipn, drept răspuns, administrația din regiunea transnistreană a anunțat că anulează  așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului. De asemenea, regimul de la Tiraspol intenționează să oblige proprietarii de mașini cu numere moldovenești, care au domiciliul permanent în localitatea Doroțcaia, să achite o vinietă. O altă decizie anunțată de Tiraspol prevede că, din 1 februarie, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova, dar care activează în regiunea transnistreană, vor plăti pentru resursele energetice, conform tarifelor de pe malul drept.

„Concesii la capitolul Codului Vamal nu vor fi făcute. Nu era un pas neașteptat cum pretind cei de la Tiraspol, despre proiectul respectiv se discută din 2021. Nu e vorba de 5 -30 de milioane de dolari, este vorba de unu până la două milioane de dolari în plus, ceea ce nu este o povară economică enormă. E mai curând folosit într-un scop propagandistic de către cei de la Tiraspol pentru a găsi o scuză pentru deteriorarea relațiilor și a găsi o scuză pentru o pauză și mai prelungită”, a declarat vicepremierul moldovean Oleg Serebrian.

Chișinăul afirmă că nu se simte intimidat și nu face concesii.

„Suntem deprinși cu acest gen de amenințări, nu este interesul nostru încă o dată să tensionăm situația, care deja este destul de tensionată. Noi înțelegem foarte bine care este scopul celor de la Tiraspol, este să renunțăm la acest Cod Vamal pentru a reveni la aceste preferințe cum le numesc ei pentru cetățenii noștri. Acest lucru nu se va întâmpla, vedem care va fi o soluție, compensații sau alte acțiuni, vom veni ulterior cu precizări”, a afirmat Serebrian.

 

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii