Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Reguli pentru Sărbătorile Pascale: Lumina Sfânta, distribuită de polițiști, militari și voluntari

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 14 aprilie 2020 Etichete: , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat marți seară că, în urma unui acord semnat între BOR și MAI, s-au stabilit mai multe măsuri legate de Sărbătorile Pascale, printre care: pâinea binecuvântată (prescuri) va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 07:00-17:00, în toate parohiile. Distribuirea Sfintei lumini adusă de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seara, începând cu ora 20:00.

Nu voi anunța o nouă ordonanță militară. Vă prezentăm acordul semnat astăzi între MAI și Patriarhia Română. Foarte mulți români vor sărbători Paștele la sfârșitul acestei săptămâni. 

Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul de infecție cu noul coronavirus, MAI vine în sprijinul BOR executând misiuni de ajutor pentru credincioși.

Pentru a oferi și o alinare spirituală, vom ajuta BOR la împărțirea Sfintelor Pași cât și a Luminii Sfinte. Astăzi am semnat cu preafericitul Daniel un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență de către MAI”, a declarat Marcel Vela.

Între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne s-au stabilit următoarele:

-Pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfințită anul acesta în Joia Mare, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 7-17 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate.

-În declaratia pe propria raspundere, credinciosul va face precizarea numele lacasului de cult la care se va deplasa;

-Reprezentanții MAI vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Sfintelor Paști;

-Angajatii parohiei si voluntarii, in calitate de organizatori, vor asigura respectarea distantei sociale pe perioada distribuitrii pastilor, avand ca semn distinctiv o banderola alba pe brat;

-Pentru credincioșii bolnavi, Paștile vor fi distribuite la domiciliu vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paște cu respectarea măsurilor de protecție;

-Distribuirea sfintei Lumini se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulelor existente sub coordonarea MAI aflate în misiune;

Ce prevede acordul cu privire la credincioși:

-Credinciosii vor putea iesi in proximitatea casei, in afara curtii sau a imobilului in care locuiesc, dar cu evitarea aglomeratiei, pastrand restrictia de maximum 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor.

-Echipajele care actioneaza in posturile fixe (pe drumuri nationale) sau la punctele de frontiera vor oferi sfanta lumina persoanelor aflate in trafic sau persoanelor care tranziteaza frontiera;

-În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă, cu ajutorul personalului Ministerului de Interne, de la centrele episcopale la Parohiile din zonele carantinate.

-În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sf. Lumina în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW