Friday, June 25, 2021
Jurnalism corect


Reguli noi în justiție, după 15 mai / Cum se vor desfășura procesele și cum vor arăta instanțele și parchetele

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 6 mai 2020 Etichete: , ,

În contextul preconizării reluării activităților în instanțe și parchete la nivel normal, după 15 mai, Ministerul Justiției a elaborat un plan pentru a fi limitat riscul de răspândire a coronavirusului. Printre noile reguli și recomandări se numără păstrarea distanțării fizice, identificarea persoanelor vulnerabile și protejarea acestora, restricții privind accesul în instituții și amânarea stagiilor.

Ministerul Justiției dă asigurări că  va continua aprovizionarea instanțelor de judecată și a CSM cu echipamente de protecție, distribuind acestor instituții măști și mănuși chirurgicale, ochelari de protecție sanitară și combinezoane de protecție sanitară.

Care sunt noile reguli

 1. Respectarea  distanței  sociale(minimum  1,5m),  cu  referire  inclusiv  la personalul instanțelor/parchetelor, respectiv evitarea unor contacte directe care nu respectă distanțarea socială pentru o perioadă mai mare de 15 minute, recomandare care se poate implementa prin luarea unor măsuri precum: desfășurarea activității în intervale orare diferite, utilizând chiar și ziua de sâmbătă, limitarea accesului publicului în sala de judecată, limitarea numărului de cauze pe ședința de judecată, prin planificarea ședințelor de judecată la intervale mai scurte de timp, utilizarea sistemului de videoconferință, impunerea portului de măști/mănuși/echipamente de unică folosință.
 2. Identificarea persoanelor vulnerabile din fiecare colectiv (persoanele cu afecțiuni medicale, atestate de către medic) și utilizarea acestor persoane în activități individuale/independente sau în regim de telemuncă.
 3. Autoizolarea la domiciliu a persoanelor care prezintă simptome de îmbolnăvire (febră, tuse ș.a.m.d.) până la clarificarea stării de sănătate și diseminarea acestor informații în colectivul de muncă.
 4. Relativ la accesul în sediile instanțelor/parchetelor se impun măsuri, precum: interzicerea accesului persoanelor care au simptome de COVID-19 sau care au fost în contact cu un bolnav de COVID-19 în ultimele 14 zile, sens în care se poate imagina un chestionar de completat la intrarea în instituție, cu întrebări clare și simple, delimitarea în pardoseli cu benzi colorate vizibil a sensurilor de intrare și de ieșire, delimitarea în pardoseli cu benzi colorate vizibil a distanței de 1,5m, interzicerea accesului în birourile instanțelor/parchetelor a persoanelor din afara instituțiilor, utilizarea termoscannerelor la intrare;
 5. Amânarea stagiilor de practică sau a internship-urilor atât la instanțe, cât și la parchete

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW