Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Reguli mai stricte la spovedanie, după scandalul cu preotul Visarion Alexa

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2022 Etichete:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) anunță vineri, 30 septembrie, că a luat mai multe hotărâri privind Spovedania, regulile fiind înăsprite. Deciziile au fost luate după scandalul de hărțuire sexuală care îl are în centru pe preotul Visarion Alexa.

Astfel, de acum încolo, trebuie evitate glumele inadecvate sau gesturile indecente, potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei. De asemenea, taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură, se mai arată în noile reguli.

„Au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia:

 1. Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;
 2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
 3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;
 4. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
 5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
 6. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;
 7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a  Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora”, conform sursei citate.

Context

Visarion Alexa (47 ani), cunoscut public după mai multe apariții TV, a fost reținut de poliție sâmbătă, 17 septembrie, și pus sub acuzare pentru de agresiune sexuală, după ce o femeie în vârstă de 37 ani a reclamat că ar fi fost abuzată după spovedanie.

În data de 22 septembrie, acesta și-a recunoscut faptele în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, fără a intra în detalii privind circumstanțele în care s-au produs, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

La Secția 20 de Poliție au fost depuse alte cinci plângeri pe numele preotului Alexa. Detalii aici.

Preotul nu va mai avea voie să slujească, nici să încheie acte administrative în calitate de paroh, fiind totodată obligat să informeze Centrul eparhial de evoluția cercetărilor în cazul său, potrivit unei decizii adoptate de Arhiepiscopia Bucureștilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW