Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Reguli mai dure în Camera Deputaților. Filmările în timpul ședințelor, permise doar în anumite condiții / USR și AUR au anunțat că vor sesiza CCR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 februarie 2022

UPDATE: USR și AUR au anunțat că vor contesta modificările la Curtea Constituțională.

Știrea inițială:

Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercuri, 9 februarie, mai multe modificări la regulamentul intern, ca urmare a violențelor petrecute în această săptămână.

Potrivit Agerpres, Hotărârea a fost adoptată cu 202 voturi „pentru”, 91 voturi „împotrivă” și 4 abţineri.

Una dintre modificările care a stârnit nemulțumire din partea opoziție a fost legată de filmările în timpul ședințelor. De acum în colo, conform documentului, deputaţii pot transmite sau înregistra şedinţa Camerei şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai căror membri sunt sau, în cazul deputaţilor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora.

O altă prevedere precizează că „este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în ţipete, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

Adio bannerelor în plen

De acum înainte, conform regulamentului, deputații nu mai au voie să desfășoare bannere în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor.

Inquam Photos / Octav Ganea

Sancțiuni mai dure

Persoanele care încalcă aceste prevederi vor fi evacuate imediat din sală.

„Evacuarea este obligatorie şi se dispune de către preşedintele de şedinţă din oficiu sau la solicitarea unui deputat cu ajutorul majorităţii ponderate a liderilor grupurilor parlamentare. Chestorii asigură fără întârziere punerea în aplicare a măsurii disciplinare cu ajutorul personalului Direcţiei Afaceri Interne, indiferent de calitatea, funcţia sau demnitatea deţinută de persoana care este evacuată”, se arată în document.

În cazul încălcării repetate a interdicţiilor, preşedintele de şedinţă, un lider de grup sau un deputat poate sesiza Biroul permanent pentru a aplica una dintre sancţiuni.

Hotărârea prevede, de asemenea, sancţiuni pentru cei care încalcă regulamentul.

Se prevede astfel diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot al altui deputat, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului permanent, comitetului liderilor, cu încălcarea regulamentului, pentru violenţă fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie, la adresa unui alt parlamentar.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW