Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Reguli alimentare de bază în perioada sărbătorilor / Nutriționist: Cel mai bine este să te bucuri, dar cu măsură

By Ana Teșcan , in Interviuri Stirile zilei , at 23 decembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

A devenit un lucru obișnuit că în perioada sărbătorilor oamenii tind să mănânce în exces la mese festive cu bucate tradiționale, multe preparate din carne de porc, cozonaci, vin și nu numai, astfel că Main News a discutat cu Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, despre cum să ne bucurăm de ce are de oferit sezonul și să rămânem sănătoși pe parcursul acestei perioade.

Cuvintele cheie sunt echilibru și moderație în alimentație, după cum ne-a explicat nutriționistul: „Cel mai bine este să te bucuri, dar cu măsură!”

Cea mai frecventă greșeală în această perioadă din an este consumarea alimentelor în cantități mai mari decât are corpul nostru nevoie. Dr. Șerban Damian recomandă, în primul rând, să ținem cont de cantitățile pe care le mâncăm, pentru că mâncatul în exces, plus alcoolul, conduc la probleme din sfera digestivă care ne pot strica sărbătorile.

„Nu trebuie neapărat să ne cramponăm de compoziția preparatelor, pentru că oricum toate preparatele de sărbători sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, au multă grăsime, au mult zahăr. Meniul de sărbători nu este unul pe care să îl consumi în mod curent pentru că sigur te-ar duce în direcția îmbolnăvirii, dar pe o perioadă scurtă de timp, de ordinul câtorva zile, poți să faci excepții de la o alimentație echilibrată, cu condiția să nu exagerezi din punct de vedere cantitativ”, a explicat nutriționistul.

Astfel, pentru a ne păstra cumpătul și a ne feri de excese, doctorul ne propune fie să consumăm cantități mai reduse din mai multe preparate astfel încât să ne satisfacem plăcerea de a mânca, fie să ne alegem un fel, două de mâncare, care într-adevăr ne plac, și să ne axăm pe ele.

„Spre exemplu, la masa de Crăciun, să nu mâncăm și friptură și cârnați și piftie și salată boeuf și sarmale și altele, adică o mulțime de preparate care, toate cumulate, sunt indigeste și pot să producă neplăceri. Mai bine îți alegi ceva ce îți face plăcere, un anume fel, și să te limitezi la o porție din felul respectiv. La fel și în cazul dulciurilor și al alcoolului”, a adăugat doctorul Damian.

În ceea ce îi privește pe cititorii care se află într-un proces de pierdere în greutate, nutriționistul este de părere că, dacă sunt hotărâți, își pot urma dieta și în perioada sărbătorilor, însă pot și să nu își propună să slăbească perioada asta, dar nici să nu se îngrașe.

„Părerea mea e că cei care sunt într-un proces de slăbire pot să urmeze dieta dacă sunt foarte hotărâți, dar pot și să nu își propună să slăbească perioada asta, dar nici să nu se îngrașe. Să guste din preparatele tradiționale, dar cu limită. Să mănânce trei sarmale, nu șapte. Să mănânce o bucată de friptură de mărime medie, nu una mare și așa mai departe. Să nu consume alcool. Să limiteze foarte mult aporturile de dulciuri. În ceea ce privește alternativele, dacă vrei să mănânci friptură poți să mănânci de pasăre, și nu de porc, care este o carne grasă. La fel, sarmalele să le faci din carne de pasăre, nu din carne de porc. Dar în mare parte nu prea ai ce substituții să faci”, a mai spus doctorul nutriționist.

Dr. Șerban Damian ne-a mai explicat că, atunci când mănânci mai mult decât poți digera și dacă eventual ai și o sensibilitate în sfera digestivă poți să declanșezi diverse probleme:

„O colecistită, o pancreatită sau să reactivezi un ulcer, lucruri care sunt mai mult sau mai puțin grave. O indigestie practic presupune o problema in procesul de digestie. Organismul încearcă să se apere și se apără dând afară excesele respective.

E bine să îți limitezi cantitățile încât corpul să poată digera acele preparate, mai ales în condițiile în care corpul nu e obișnuit cu ele”, a fost concluzia nutriționistului consultat de Main News.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii