Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Regulamentul pentru parcările publice din București va intra în vigoare pe 15 august/ Detalii de la Nicușor Dan

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 10 august 2022

Începând de luni, 15 august, bucureștenii care parchează în zonele aflate în administrarea Primăriei Capitalei vor fi amendați, dacă nu plătesc parcarea sau nu dețin un abonament. De luni, intră în vigoare regulamentul votat încă din 2019, privind tarifele practicate de Compania Municipala Parking București S.A. 

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a dat detalii miercuri, 9 august, despre așa numita „revoluție” a locurilor de parcare din Capitală.

„Este ceva foarte simplu. Avem un regulament din 2019 pe care o să îl aplicăm, în sfârșit, din 15 august. Acest regulament se referă exclusiv la cele cam 10.000 de locuri trasate cu linie albastră în zona centrală și cele 1.000-1.500 de locuri care sunt în exteriorul zonei centrale.

Deci, vorbim numai despre aceste locuri; pe aceste locuri unde din 2019 oamenii știau că trebuie să plătească parcarea și am anunțat că, de acum încolo, tot vor trebui să plătească parcarea, iar dacă nu plătesc o să îi amendăm (…) vorbim despre zona centrală, care înseamnă zona 0 – care este foarte mică, zona 1 – care este ceva mai puțin decât inelul central și zona 2, care este tot ce nu este în zona 1, adică în exterior. Bucureștenii le cunosc (zonele de tarifare le găsiți la finalul articolului – n.red.)”, a declarat Nicușor Dan la Digi24.

edilul a explicat că în zona 1 se găsesc aceste 10.000 de locuri de parcare, care sunt desenate cu linia albastră.

„În viitor vrem să extindem aceste marcaje cu linie albastră pe tot ce înseamnă această zonă 1. În momentul ăsta, să nu creăm confuzie, ce se va întâmpla de la 15 august va fi că cine nu plătește ora de parcare sau nu are abonament și parchează pe parcările delimitate cu linie albastră va fi sancționat”, a explicat primarul Capitalei.

De menționat că în zona în care se găsesc locurile de parcare desenate cu albastru există și rezidenți, astfel că persoanele care locuiesc în zonă pot să își achiziționeze un abonamentu pentru rezidenți, dar fără loc de parcare rezervat.

Cine dorește să își și rezerve un loc, va trebui să scoată din buzunare între 7.000 și 10.000 de lei pe an, în funcție de zonă. Însă primarul a explicat că această sumă „este mult mai mult decât ai plăti într-o parcare privată”.

„Politica pe care noi incercăm să o aliniem la politica orașelor europene este că în zona centrală nu există loc rezervat, ci există un abonament pentru rezidenții de acolo, dar care nu au locul rezervat. Asta e politica pe care mergem”, a subliniat Nicușor Dan.

Astfel, cine parchează pe acele locuri fără să dețină un abonament sau fără a plăti parcarea, va fi sancționat cu 200 de lei. Ulterior, dacă șoferul respectiv își lasă mașina acolo „o zi-două”, roțile autoturismului vor fi blocate și mașina poate fi chiar și ridicată, după cum a menționat primarul.

„Noi facem ce toată Europa face. Taxăm parcarea în zona centrală pentru moment, astfel încât să creăm o piață pentru locuri și în urma acestei taxări în zonele în care noi vom institui parcarea, vor apărea pe piață locuri private”, a explicat edilul.

El a mai menționat că în București sunt 1,5 milioane mașini, iar „să avem locuri de parcare pentru atâtea mașini nu se va întâmpla”.

„Nu se întâmplă în niciun oraș din Europa. Eu spun doar că municipalitatea pe locurile publice a delimitat 10 mii locuri parcare cu plată și pe acelea în sfârșit vom percepe taxă.”, a explicat Nicușor Dan.

De menționat este că, pe timp de noapte, șoferii nu trebuie să achite taxă de parcare.

Totodată, despre parcangii din zona centrală, edilul a menționat că aceștia sunt amendați frecvent de Poliția Locală, iar cea mai mare problemă cu aceștia este că „degeaba le dai amenzi una după alta, pentru că nu au venituri, nu poți să-i execuți”.

Zonele de tarifare

ZONA 0

Aria delimitată de străzile: Piața CA Rosetti – Str. Tudor Arghezi – Str. Dr. Dimitrie G Gerota – Str. Jean Louis Calderon – Strada CA Rosetti – Bdul. Nicolae Bălcescu – Str. Ion Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Str. Halelor – Piața Unirii – Bdul. Unirii – Bdul. Mircea Vodă – Str Matei Basarab – Bdul. Hristo Botev – Piața CA Rosetti

ZONA 1

Aria cuprinsă între ZONA 0 și străzile:

Piața Francofoniei – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Bdul. Geniului – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Bdul. Mihail Kogălniceanu – Str. Vasile Pârvan – Str. Berzei – Str. Gării de Nord – Piața Gării de Nord – Calea Griviței – Sos. Nicolae Titulescu – Bdul. Banul Manta – Bdul. Ion Mihalache – Str. Aviator Popișteanu – Bdul. Expoziției – Str. Parcului – Str. Tipografilor – Sos. București_Ploiești – Bdul. Aerogării – Str. Nicolae G Caranfil – Bdul. Beijing – Bdul. Mircea Eliade – Calea Floreasca – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bdul Pache Protopopescu – Sos. Mihai Bravu – Str. Traian Popovici – Calea Dudești – Bdul. Octavian Goga – Str. Nerva Traian – Bdul. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bdul. Mărășești – Piața Libertății – Str. Mitropolit Nifon – Piața Regina Maria – Bdul. Libertății – Piața Francofoniei

ZONA 2

Aria cuprinsă între ZONA 1 și limita administrativă a municipiului București.

Tarifele pe zone

Potrivit regulamentului din 2019, tarifele sunt următoarele:

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW