Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Regiunea Nagorno-Karabakh, din nou pe un butoi de pulbere. Kremlinul a făcut apel la calm

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 august 2022

Regiunea Nagorno-Karabakh stă pe un butoi de pulbere, după ce, în ultimele zile, forțele armene și azere s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului semnat în anul 2020. Federația Rusă, ale cărei trupe de menținere a păcii se află în regiune, a făcut apel la calm, întrucât Moscova „este îngrijorată” de o posibilă escaladare a conflictului, relatează Reuters.

Cu o zi în urmă, pe 3 august, forțele azere au acuzat că Armenia a încălcat prevederile armistițiului și a comis un act de sabotaj prin care a omorât un soldat azer. Azerbaijanul a anunțat, ulterior, că a respins o încercare armeană de a captura un deal din zona Nagorno-Karabakh.

Drept rezultat, cei care au luptat pentru formațiunile armate ilegale ale Armeniei au fost omorâți și răniți”, a transmis Ministerul azer al Apărării, cerându-le forțelor armene să se retragă și amenințând cu represalii „distrugătoare”.

Armenia, prin vocea Ministerului de Externe, a acuzat la rândul ei Azerbaijanul că a încălcat armistițiul, lansând atacuri în zona controlată de trupele ruse de menținere ale păcii.

Federația Rusă, ale cărei „trupe de menținere a păcii”, menținute în regiune, au contribuit la încetarea conflictului militar din 2020, ce a durat 6 săptămâni și a permis Azerbaijanului să recucerească o parte din teritoriu, a intervenit joi, 4 august.

Privim situația îndeaproape, suntem îngrijorați că s-ar putea înrăutăți. Le cerem celor două tabere să fie rezervate și să implementeze măsurile documentelor trilaterale”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Cu o zi în urmă, UE și SUA au cerut celor două tabere să respecte armistițiul semnat în anul 2020 cu contribuția Federației Ruse și să evite escaladarea tensiunilor în regiune.

Separatiștii armeni din regiune au anunțat, miercuri, o mobilizare parțială.

Sursă foto: TPYXA / Twitter

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW