Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Refugiații care trec granița cu Croația, umiliți de poliție / Bărbații sunt vopsiți pe cap cu semnul crucii / ONU a solicitat demararea unei anchete

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 13 mai 2020 Etichete: , , ,

Organizația Națiunilor Unite a solicitat demararea unei anchete de către Guvernul croat după ce au apărut informații și imagini în spațiul public care arătau că refugiații care azil politic în țară sunt marcați pe cap cu vopsea de către poliția din Croația.

Organizaţiile pentru protecția drepturilor omului au descris gestul comis de autorităţile croate drept “o umilinţă fără margini adusă emigranţilor”.

Totul s-ar fi întâmplat la frontiera cu Bosnia, acolo unde refugiații erau marcați de poliția croată cu vopsea. Majoritatea emigranților sunt musulmani și au fost marcaţi cu semnul crucii în cap.

Conform unor organizații non-guvernamentale, refugiații ar fi fost marcați de polițiști pentru a-i umili şi intimida pe cei care trec ilegal graniţa.

„Fie autoritățile croate care comit aceste fapte folosesc vopsea spray pentru a identifica repetatele treceri ale frontierelor sau, mai îngrijorător, este o tactică  pentru a traumatiza psihologic acești bărbați – majoritatea musulmani – cu un simbol religios ”, a declarat Jack Sapoch, liderul unui ONG care monitorizează violența la punctele de frontieră.

Autorităţile mai sunt acuzate că le-au furat refugiaților banii, telefoanele şi chiar încălţămintea.

„Rapoartele arată o brutalitate crescută, mai ales din cauza creșterii puterii pe care autoritățile statului au câștigat-o în această perioadă de pandemie”, a adăugat Jack Sapoch, citat de The Guardian.

Denunțul a fost făcut de mai multe grupuri de emigranţi care au raportat abuzurile poliţiei croate. Organizaţia Naţiunilor Unite solicită o anchetă din partea oficialilor croaţi.

sursa foto: The Guardian

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW