Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Redacția RISE Project acuză presiuni din partea procurorilor DIICOT pentru divulgarea unor informații din documentarea jurnalistică

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 18 iulie 2024

Redacția RISE Project denunță, într-un articol publicat joi, 18 iulie, presiuni din partea procurorilor DIICOT în legătură cu „o serie de investigații despre afacerile din spatele importurilor de forță de muncă”, documentarea jurnalistică suprapunându-se cu investigația procurorilor DIICOT Caraș-Severin, precizează redacția.

„Redacția RISE denunță presiunile venite din partea procurorilor DIICOT și demersurile pe care aceștia le fac pentru a determina jurnaliștii de investigație să divulge informații din documentările jurnalistice”, au transmis jurnaliștii.

În luna iunie, RISE a publicat o serie de investigaţii despre afacerile din spatele importurilor de forţă de muncă.

„”Am descoperit victime, firme fantomă, oameni de afaceri şi foşti angajaţi din structurile MAI implicaţi în aceasta industrie de milioane de euro. Documentarea RISE s-a suprapus cu investigaţia procurorilor DIICOT Caraş-Severin. Zilele trecute, procurorii DIICOT au solicitat audierea unuia dintre autorii seriei de investigaţii. La finalul audierii, procurorul şef a dispus o ordonanţă prin care a solicitat echipei RISE să pună la dispoziţia parchetului a tuturor datelor care au stat la baza documentării investigaţiilor jurnalistice. Acelaşi magistrat a insistat că nu este o solicitare, ci o dispoziţie, iar dacă RISE nu se conformează, se poate ajunge la percheziţii”, au explicat jurnaliștii.

Subliniind că „protecția surselor, independența jurnaliștilor și libertatea de exprimare sunt principii care stau la baza unei societăți democratice și care sunt protejate de legislația națională și internațională”, echipa RISE afirmă că „nu va ceda presiunilor venite din partea unor magistrați de a divulga informații și documente confidențiale, care pot pune în pericol siguranța și securitatea surselor”.

Comentarii