Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Record de dosare trimise în judecată de DNA pe parcursul anului 2022 / Care a fost procentul achitărilor

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 2 februarie 2023 Etichete: , ,

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis pe parcursul anului 2022 peste 400 de dosare în judecată, date pe care procurorul-șef al instituției, Crin Bologa, le-a catalogat drept „un record în toată istoria DNA”. Ponderea achitărilor a scăzut considerabil față de anul 2019, ajungând în anul precedent la 24% din totalul inculpaților trimiși în judecată.

Crin Bologa a explicat joi, în timpul unei conferințe de presă, că activitatea parchetului anticorupție în ultimii trei ani a întâmpinat mai multe provocări și a dat ca exemplu în acest sens decizii ale Curții Constituționale, modificări legislative și deficiențele de resursă umană.

Concret, DNA a avut la dispoziție pe parcursul anului trecut 93 de procurori, cel mai scăzut număr din istoria DNA. Bologa a menționat că acest lucru s-a întâmplat din cauza numărului ridicat de pensionări din sistemul judiciar.

În schimb, începând din acest an, DNA se va putea baza pe 26 de noi procurori, aduși printr-o selecție organizată de parchet, prima în ultimii 4 ani.

Parchetul anticorupție a trimis în judecată pe parcursul anului 2022 un număr record de dosare, potrivit procurorului șef.

Este vorba de 404 de dosare penale în cadrul cărora au fost trimiși în judecată 779 de inculpați. Cele mai multe dintre dosarele trimise în judecată au avut ca obiect infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, abuz în serviciu, dare de mită și luare de mită.

DNA mai are în lucru dosare ale căror prejudicii estimate de procurori depășesc suma de 4 miliarde de euro.

În cazul dosarelor trimise în judecată, Bologa a subliniat că pedepsele aplicate „sunt din ce în ce mai puțin drastice”. 75% dintre inculpați au fost condamnați cu suspendare.

Din totalul inculpaților trimiși în judecată de DNA în anul 2022, 24% au fost achitați. Procentul a scăzut față de anul 2019, când era de 52%, dar a crescut ușor față de anul 2021 (21%).

28 dintre cei 185 de inculpați achitați prin hotărâri definitive au fost condamnați în primă instanță la pedepse cu închisoarea, se mai arată în bilanțul DNA.

La finalul conferinței de joi, șeful DNA a menționat că „rolul parchetului nu s-a încheiat” și că „a devenit din ce în ce mai important”.

CITEȘTE ȘI: DNA are în lucru alte zeci de dosare legate cu pandemia de COVID

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW