Monday, May 16, 2022
Jurnalism corect


Realitatea TV se închide. CNA a respins prelungirea licenței televiziunii

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 29 octombrie 2019 Etichete: , ,

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a stabilit, în ședința de marți, că legea nu permite prelungirea licenței de emisie primului post de televiziune de știri din România, Realitatea TV.

Potrivit Pagina de Media, miercuri, 30 octombrie, va fi ultima zi de emisie a postului Realitatea TV.

CNA a dezbătut subiectul prelungirii licenței Realitatea TV în ședința de marți. Membrii au votat împotriva prelungirii, deoarece societatea care operează televiziunea nu a depus documentația necesară.

Mai exact, din cauza faptului că Realitatea Media, care se află în insolvență de opt ani, nu are nici în prezent un plan de reorganizat aprobat, nu a putut depune certificatul fiscal.

Voturile CNA

Doar patru voturi din cei zece membri prezenți au votat pentru prelungirea licenței. Pentru ca cererea să fie admisă, era nevoie de cel puțin șase membri.

Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alex Kocsis și Răsvan Popescu au fost pentru. Împotrivă au fost: Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălașa, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu.

„Speram că în întâlnirea de ieri cu cei de la ANAF să aibă niște rezultate concrete. După întâlnirea de ieri, fiecare a plecat cu opiniile cu care a venit.

Așa mi-am păstrat și eu poziția, din moment ce nu a intervenit nimic nou. Nu cred că este în interesul public ca Realitatea să se închidă. Mai ales în campanie electorală. Ar fi un lucru care nu e în regulă pentru democrație.

Nu cred că este normal ca noi, CNA, să decidem soarta unei televiziuni care se află într-un proces în instanță.

Cred că dacă Realitatea intră în faliment, nu mai există nici un fel de șansă ca statul să-și recupereze datoriile”, a declarat Dorina Rusu, membru CNA.

Herjei: Sunt legat de mâini și de picioare ca om care vrea să aplice o lege.

Pe de altă parte, Radu Herjei a spus că el este doar un om care vrea să aplice o lege.

„Este cea mai românească dezbatere din CNA, din ultimii cinci ani. Adică, hai să fim băieți buni și să ignorăm dacă sunt mici problemușe, pe ici pe colo, că merge și așa.

Eu aș vrea să pot să fac abstracție de certificatul de atestare fiscală, aș vrea să fac abstracție de ce spune legea, dar nu pot.

Nu  pot, pentru că dacă fac abstracție, cineva o să mă întrebe de ce fac abstracție. Eventual, cei care chiar au un prejudiciu, și anume televiziunile care chiar și-au plătit datoriile la stat și cărora, probabil, nu o să li se pară corect că CNA-ul face abstracție de faptul că un post aflat în insolvență, cu datorii curente și vechi, doar așa, pentru că vrea să facă abstracție de ceea ce îi cere legea.

Deci există un prejudiciu, chiar dacă nu este direct. (…) Pentru mine, au datorii și legea spune că nu trebuie să ai datorii și doi, nu au plan de reorganizare. Eu sunt legat de mâini și de picioare ca om care vrea să aplice o lege.

Plan B

În aceeași ședință s-a discutat și despre solicitarea depusă de Geopol International, o companie pe care tot Cosmin Gușă o conduce, privind modificarea structurii serviciului de programe pentru Realitatea Plus. Reprezentanții postului susțin că se încearcă transferarea programelor Realitatea TV de pe 31 octombrie.

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, comparativ cu Realitatea TV, Realitatea Plus nu se află în lista must carry a posturilor care sunt preluate obligatoriu de companiile de cablu, însă, cu toate acestea, reprezentanții postului ar fi discutat deja cu companiile de cablu în legătură cu preluarea Realitatea Plus.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW