Friday, June 25, 2021
Jurnalism corect


Reacţiile politicienilor după mitingul din 10 august 2018: Puterea a acuzat tentativă de lovitură de stat, iar opoziţia a criticat intervenţia jandarmilor

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 10 august 2019 Etichete: , , , ,

Imediat după protestul din 10 august 2018, au existat reacţii politice atât din zona puterii, cât şi din opoziţie. Dacă partidele din opoziţie, cu reprezentanţi care au participat la miting, au criticat violențele jandarmilor, puterea a afirmat că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost o încercare de lovitură de stat. Klaus Iohannis a condamnat violența cu care au intervenit jandarmii, dar și faptul că au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților pașnici.

Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis pe 10 august 2018

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, transmitea şeful statului.

Liviu Dragnea, șeful PSD la acea vreme : Putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat 

 “Sunt suficiente elemente ca sa putem vorbi de o tentativa de lovitura de stat. Au fost proteste finantate, se pare ca si din extern. Eu sunt absolut convins ca saptamana viitoare vor apărea informatii despre modul in care s-au finantat aceste proteste, despre  faptul ca au fost organizate de tip paramilitar”. 

Viorica Dăncilă: A fost un asalt asupra instituţiilor statului

“Prima ţintă este Jandarmeria, dar sunt și alte instituții care sunt luate în acest colimator. Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de o vină, dar consider că o persoană sau o instituție poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente. A fost un asalt împotriva unor instituţii ale statului”.

Carmen Dan, ministru de Interne: Nu a fost un miting pașnic

„Fiecare poate avea propria reprezentare a acţiunilor din acea seară. Unii au văzut o violenţă excesivă împotriva Jandarmeriei şi un atac la adresa unei instituţii fundamentale a Statului. Alţii au văzut doar un miting paşnic şi o acţiune violentă a Jandarmilor. Nu, pe 10 august 2018 nu a fost un miting paşnic. Dacă ar fi fost aşa, lucrurile ar fi decurs ca la toate celelalte mitinguri şi proteste pe care tot Jandarmeria Capitalei le-a gestionat în ultimii ani”. 

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale la acea vreme, susţinea ”cu tărie” propunerea colegului său de partid, eurodeputatul Dan Nica, de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august, precizând că acesta a fost ameninţat cu moartea pentru demersul său.

Călin Popescu Tăriceanu a fost ceva mai rezervat în declarații: „Cei mai mulţi dintre ei nu aveau o revendicare comună. Ca să nu spun că nu aveau niciun fel de revendicare, ci veniseră aşa, ca la un fel de spectacol monden sau acţiune mondenă”, a spus Tăriceanu.

Pe de altă parte, opoziția, participantă la protest, a criticat violența jandarmilor 

„Există răspundere politică pentru represiunea din 10 august și aceea e la dumneavoastră, Carmen Dan! Carmen Dan este doar un propagandist jalnic al lui Liviu Dragnea, nu ministrul de Interne al României. Carmen Dan îi minte și îi disprețuiește pe români prin încercarea de a mușamaliza, într-un pseudoraport, responsabilitatea Jandarmeriei pentru gazarea și brutalizarea manifestanților pașnici și pentru eșecul de a înlătura persoanele violente. Este inadmisibil să arunci vina pentru ce s-a întâmplat asupra manifestanților pașnici, să acuzi victimele represiunii!”, a declarat pe 11 august Dan Barna.

”Condamnăm ferm toate atacurile demente ale PSD împotriva protestatarilor și a lui Iohannis. PSD trăiește într-o realitate paralelă. Nu d-asta au ajuns la guvernare, să trateze cetățenii cu bastoane  și cu scuturi în cap și cu gaze lacrimogene”, a spus Ludovic Orban, imediat după protestul din 10 august. 

Pe 3 octombrie 2018, Viorica Dăncilă a dat explicații în Parlamentul European 

„Nu am văzut aceeași poziție față de evenimentul de săptămâna trecută de la Bruxelles, sau față de alte mitinguri din Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, când forțele de ordine au intervenit cu exact aceleași mijloace și aceleași proceduri ca cele folosite în România.

Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa. În final vă cer un singur lucru: nu interziceți României ceea ce e permis în alte state ale Uniunii și nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali. Nimeni, niciodată nu vă putea întoarce Romania din parcursul ei european”, a spus Dăncilă în Parlamentul European.

Conflict deschis între Gabriela Firea și Liviu Dragnea

După protestele din 10 august 2018 a izbucnit conflictul între Gabriela Firea, Liviu Dragnea și Carmen Dan. Firea i-a acuzat pe cei doi că vor să dea vina pe prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, apropiat al edilului, pentru intervenția în forță a jandarmilor. Ulterior, primarul  i-a cerut demisia ministrului Carmen Dan. 

„Momentul 10 august a fost foarte bine pus la cale de echipa domniei sale şi am informaţiile astea din anturajul domniei sale. Eu trebuia să decontez evenimentele politic, iar doamna prefect juridic. Dar uite că nu a fost aşa. Vrea să transforme capitala României, municipiul Bucureşti şi să ajungem precum Beirut”, a spunea Gabriela Firea, la România TV.

Susținător al Gabrielei Firea, viceprimarul Aurelian Bădulescu s-a ales și el cu sancțiuni din partea partidului. PSD i-a retras sprijinul politic. Reacția lui Bădulescu nu s-a lăsat așteptată:

” Am mințit la Parchet. Recunosc că am mințit la Parchet și mă pun la dispoziția organelor de anchetă.(…)Mii s-a cerut de la partid, în schimbul unor foloase, să o abandonez pe Firea, să schimb macazul şi să folosesc armele împotriva Gabrielei Firea. Asta e democraţia anului 2019. E vorba de foloase materiale, eu n-am nevoie de functii’,” a precizat viceprimarul la Realitatea TV. 

Pe 24 iulie 2019, la aproape un an de la protestele din 10 august 2018, Viorica Dăncilă susține ideea “loviturii de stat”

La aproape un an de la reprimarea violentă de către Jandarmerie a protestului din 10 august, premierul Viorica Dăncilă rămâne la ideea că ceea ce s-a întâmplat „seamănă cu o lovitură de stat” pentru că s-a încercat intrarea cu forța în Palatul Victoria. Șefa Guvernului admite însă că marea parte a participanților nu au fost violenți și chiar „poate aveau dreptate”, dar nu știe pentru că era în concediu. 

Foto: INQUAM PHOTOS/Alberto Groșescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW