Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Liderii lumii, reacții la asasinarea fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 iulie 2022

Lideri din toată lumea au reacționat, pe rețelele de socializare sau în declarații de presă citate de The Washington Post și Reuters, după asasinarea fostului prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe.

Abe a fost asasinat vineri, 8 iulie, în timpul unui eveniment electoral, încetând astfel din viața la vârsta de 67 de ani.

După ce vestea asasinării a făcut înconjurul lumii, și liderii țării noastre au transmis mesaje în care și-au exprimat regretul.

„Transmitem condoleanțe familiei fostului prim-ministru Shinzo Abe și cetățenilor niponi pentru tragica pierdere. A fost un apărător puternic al democrației și un prieten adevărat”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Profund şocat de vestea privind asasinarea fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe! Excelenţa Sa a fost un remarcabil om de stat şi un bun prieten al României. Condamnăm cu fermitate atacul! Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de familia sa şi de poporul japonez”, a fost mesajul transmis de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

CITEȘTE ȘI: Cum a tratat Guvernul României vizita istorică a premierului nipon Shinzo Abe, din 2018

Statele Unite ale Americii

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a numit asasinarea lui Abe una „șocantă” și „profund tulburătoare” și l-a descris pe fostul premier nipon drept un lider de o mare viziune.

Mai mult, fostul președinte, Donald Trump, care a avut o legătură strânsă cu Abe în timpul mandatului, a publicat un mesaj pe platforma sa de socializare înainte ca fostul premier să fie declarat decedat.

Trump l-a numit pe Abe „un om și un lider cu adevărat mare” și „un adevărat prieten, nu doar al meu, ci și al Americii”.

China

Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în Japonia: „Fostul prim-ministru Abe a contribuit la îmbunătățirea relațiilor dintre China și Japonia în timpul mandatului său. Ne exprimăm condoleanțe pentru moartea sa și transmitem condoleanțe familiei sale”.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson

Prim-ministrul britanic interimar, Boris Johnson, a scris pe Twitter că vestea uciderii celui mai longeviv premier japonez este o „știre incredibil de tristă”.

Cancelarul Germaniei

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că este „uimit și profund întristat”.

„Suntem alături de Japonia chiar și în aceste ore dificile”, a scris Scholz pe Twitter, exprimându-și cea mai profundă simpatie pentru familia lui Abe.

Președintele francez Emmanuel Macron

„Japonia a pierdut un mare prim-ministru, care și-a dedicat viața țării sale și a lucrat pentru a asigura ordinea în lume”.

Prim-ministrul italian Mario Draghi

„Italia este șocată de acest atac tragic, care lovește Japonia și dezbaterea liberă democratică. Abe a fost un mare protagonist al vieții politice japoneze și internaționale din ultimele decenii, datorită spiritului său inovator și viziunii sale reformatoare. Italia transmite condoleanțe familiei sale, guvernului și întregului popor japonez”.

Taiwan

„Nu doar comunitatea internațională a pierdut un lider important, dar și Taiwanul a pierdut un prieten important și apropiat. Taiwan și Japonia sunt ambele țări democratice, iar guvernul nostru condamnă sever actele violente și ilegale”, a transmis președinta Tsai Ing-Wen, într-o declarație emisă de biroul ei.

Președintele sud-corean Yoon Seok-youl

„Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și poporului japonez care l-a pierdut pe cel mai longeviv prim-ministru și politician respectat din istoria constituțională a Japoniei”, a spus Yoon într-o declarație transmisă de biroul prezidențial.

Sursa foto: cdn-japantimes.com

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW