Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Reacții politice în urma deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi/ Barna: Încă un obiectiv major

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 16 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , ,

USR, PSD, ALDE și PMP au reacționat în urma deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Dan Barna a declarat că hotărârea liberalilor reprezintă încă un obiectiv major din acordul USR cu Guvernul.

„Salut decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. De doi ani de zile, USR a solicitat constant guvernelor României să facă acest lucru. De altfel, aceasta a fost una dintre principalele condiţii în baza cărora Cabinetul actual a primit voturile noastre la învestitură. Acordul politic semnat atunci mai are şi alte puncte a căror rezolvare o aşteptăm. Revenind la decizia de astăzi, democraţia începe de la firul ierbii şi e esenţial să nu îi punem piedici”, a scris Barna, joi, pe Facebook.

Dan Barna: Nu vom sprijini nicio moțiune sau orice altă acțiune menită să oprească cetățenii din a-și alege primarii legitimi

Liderul USR a mai declarat că  ‘atunci când clasa politică încearcă să fenteze democraţia, oamenii de rând suferă’.

„Serviciile publice se înrăutăţesc, calitatea vieţii scade. Chiar şi atunci când administraţia publică are resurse la dispoziţie. Nu e exemplu mai bun decât drama Bucureştiului sub administraţia catastrofală a Gabrielei Firea. E datoria noastră să nu mai lăsăm astfel de oameni să ne conducă primăriile. E datoria noastră să lucrăm pentru a îndepărta răul şi a-l înlocui cu binele pe care pot să îl aducă oameni competenţi şi de bună credinţă. O să găsiţi aceşti oameni la Alianţa USR PLUS (…) Nu vom sprijini nicio moţiune sau orice altă acţiune menită să oprească cetăţenii din a-şi alege primari legitimi”, a subliniat Dan Barna.

ALDE: Decizia Guvernului, regretabilă

De asemenea, ALDE a declarat că a susținut și susține în continuare alegerea primarilor în două tururi, însă decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea pe modificarea legislației electorale este una regretabilă.

„Decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale pentru alegerile locale este una regretabilă. Considerăm că nu calea asumării răspunderii era cea adecvată, ci, așa cum ALDE a cerut, adoptarea unei ordonanțe de urgență, care, pe lângă avantajul intrării în vigoare imediate, putea ulterior fi și dezbătută în Parlament pentru orice modificare.

Atragem atenția Guvernului că o eventuală demitere a sa în Parlament, în urma adoptării unei moțiuni de cenzură, va bloca aplicarea alegerii primarilor în două tururi și păstrarea actualei legislații.

Înțelegem, astfel, că se sacrifică alegerea primarilor în două tururi pentru forțarea alegerilor anticipate”, se arată într-o postare pe Facebook a formațiunii.

PMP: Este un demers curajos

Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat joi pentru Agerpres că angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin este un demers „curajos”, pe care formațiunea îl va susține în Parlament.

„Este un lucru foarte bun, aşa cum am spus încă de la începutul anului, din punctul meu de vedere, alegerea primarului în două tururi reprezintă una dintre cele mai importante decizii politice din acest an dintr-un simplu motiv – pentru că dă un restart real în ceea ce priveşte administraţia publică locală. Nu este posibil să avem primari cu 7, 8 sau 9% aleşi din numărul total de alegători în comunităţi foarte mari cum este Bucureştiul, Craiova şi alte comunităţi mari (…) Este un demers curajos, pe care noi îl vom susţine în Parlament”, a declarat liderul PMP.

Marcel Ciolacu: O să depunem moțiune de cenzură

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Slatina, imediat după anunțul lui Ludovic Orban că Guvernului își va angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură.

Ciolacu a mai anunțat faptul că partenerii PSD în depunerea moțiunii de cenzură sunt cei de la UDMR.

„Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD”, a spus Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că Guvernul PNL a decis să-și asume răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege referitor la revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW