Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reacții pe plan național și internațional, la moartea Reginei Elisabeta

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 septembrie 2022 Etichete: , ,

Liderii din plan național, dar și internațional au transmis, joi seara, mesaje de condoleanțe, după ce Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Familia Regală a României a transmis că Majestatea Sa Margareta a României a aflat cu „imensă durere” vestea morții reginei Elisabeta:

„Majestatea Sa Margareta a României și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu imensă durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Suverana britanică a încetat din viață în această seară la Castelul Balmoral, în Scoția. Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie.

După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional.

Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și

Principele Philip rămân drept modele spirituale și profunde surse de inspirație. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a trimis o scrisoare noului suveran britanic”.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, de asemenea, că România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis condoleanțe familiei regale:

„Cu profundă tristeţe, trimit sincere condoleanţe familiei regale, poporului britanic şi al Regatului Commonwealth. Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, a construit punţi între naţiuni şi oameni, care vor dăinui pentru generaţiile următoare”, a scris el, pe Twitter.

Și președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis condoleanțe, precizând că Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnităţii.

„Condoleanţele noastre merg către familia regală şi întregul popor al Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnităţii şi stabilităţii”, a transmis preşedintele USR.

Charles, noul Rege al Marii Britanii, a declarat că „moartea dragii mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a deplâns decesul reginei Elisabeta a II-a, într-un mesaj postat pe Twitter:

„Gândurile noastre se îndreaptă acum către familia regală şi către toţi cei care o plâng pe regina Elizabeth a II-a în Marea Britanie şi în întreaga lume. Cândva numită Elizabeth cea statornică, ea nu a eşuat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă prin serviciul şi angajamentul ei”.

La rândul său, președinte Franței, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, despre care a spus că a fost o prietenă a Franţei, „o regină a inimilor”.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de mai bine de 70 de ani. Păstrez amintirea unei prietene a Franţei, o regină a inimilor care a marcat pentru totdeauna ţara şi secolul”, a scris Macron pe Twitter.

Totodată, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că a aflat cu profundă tristeţe de moartea Majestăţii Sale. „În numele poporului ucrainean, traansmitem sincere condoleanţe familiei regale, Marii Britanii şi Commonwealth-ului după această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către voi”, a precizat liderul de la Kiev.

Proaspăt investită în funcția de premier al UK, Liz Truss a transmis, la rândul său: „Suntem devastaţi. Marea Britanie a crescut şi înflorit datorită ei. A fost lidera a 57 de state din toată lumea. Suntem o naţiune strălucitoare datorită ei, a condus cu graţie şi demnitate. A fost iubită şi admirată în Marea Britanie şi în toată lumea. Devotamentul ei este un exemplu pentru noi toţi. A atins vieţile a milioane de oameni. Vom celebra viaţa ei strălucitoare. Lasă în urmă o moştenire fabuloasă. Acum coroana trece la Majestatea Sa Charles III, Suntem alături de familia regală. Suntem acum într-o nouă eră. Dumnezeu să-l aibă în pază pe rege”, a spus Truss.

Și premierul Canadei, Justin Trudeau, a afirmat că poporul canadian va preţui mereu înţelepciunea reginei: „Pe măsură ce ne uităm înapoi la viaţa şi domnia ei care a durat atâtea decenii, canadienii îşi vor aminti mereu şi vor preţui înţelepciunea, compasiunea şi căldura Majestăţii Sale. Gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei regale în această perioadă dificilă”.

Foto: Facebook/ The Royal Family

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *