Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Reacții dure din Parlamentul European, după încercarea lui Dodon de a prelua abuziv controlul Curții Constituționale. Tudorache: Pretinsa numire de astăzi nu are nicio valoare legală / Mureșan: Nu putem tolera astfel de abuzuri

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 23 aprilie 2021

Tentativa majorității PSRM – Partidul Șor din Parlamentul Republicii Moldova de a prelua abuziv control Curții Constituționale a stârnit reacții dure la Strasbourg. Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a transmis categoric că Domnica Manole trebuie să își continue mandatul de judecător la CCM. La rândul său, eurodeputatul Sigfried Mureșan consideră că astfel de abuzuri intolerabile.

„Este o criză politică provocată în cel mai iresponsabil mod posibil de un grup politic ale cărui interese nu converg cu cele ale Republicii Moldova. Condamn aceste practici politice care reprezintă o ruptură față de interesele Republicii Moldova și față de drumul european pe care această țară s-a angajat în ultimii ani. Cer responsabilitate și respectarea votului cetățenilor, cer respectarea legilor și a statului de drept. E important ca forțele democratice din Republica Moldova să nu se lase antrenate în această „farsă” politică menită să dea aparența unei crize constituționale. Președinta Curții Constituționale trebuie să își ducă mandatul la bun sfârșit, iar pretinsa numire de astăzi nu are nicio valoare legală conform legilor din Republica Moldova. E nevoie de echilibru și de înțelepciune și de respectarea ordinii de drept. Fac un apel la calm, pentru că nu este momentul pentru escaladarea situației și pentru măsuri extreme care pot pune în pericol viața și integritatea cetățenilor moldoveni”, a transmis Dragoș Tudorache.

Mureșan: Nu putem tolera astfel de abuzuri

Eurodeputatul Sigfried Mureșan, un urmăritor atent al evoluțiilor politice de peste Prut, a catalogat drept intolerabile tentativa formațiunilor lui Igor Dodon și Ilan Șor de a prelua controlul asupra CCM

„Atacurile majorității parlamentare din Republica Moldova la componența Curții Constituționale reprezintă o abatere de la statul de drept și de la separația puterilor în stat. Acestea sunt valori fundamentale europene, ele trebuie respectate întocmai și nu vor fi niciodată negociate de Uniunea Europeană.
Prin aceste acțiuni, actuala majoritate parlamentară a pierdut de tot încrederea partenerilor europeni. Colaborarea strânsă dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova depinde de buna funcționare a statului de drept și a principiilor democratice. Nu putem tolera astfel de abuzuri.
Fac un apel la membrii Parlamentului Republicii Moldova să revină la respectarea Constituției și regulilor democratice. Sancțiunile din partea instituțiilor europene vor fi inevitabile dacă actuala majoritate parlamentară va continua să contribuie la deteriorarea standardelor democratice.
Angajamentul Parlamentului European este în primul rând față de cetățenii Republicii Moldova. Iar acțiunile recente ale majorității parlamentare sunt în mod cert împotriva intereselor cetățenilor care au votat la alegerile prezidențiale pentru o țară reformată, modernă, apropiată de Uniunea Europeană, cu instituții care să funcționeze în interesul oamenilor, nu o țară în care instituțiile fundamentale ale democrației sunt modelate după interesele politice și de partid”, a afirmat Sigfried Mureșan.

Context

Deputații socialiști și cei din Partidul Șor au încercat, vineri, să preia abuziv controlul Curții Constituționale printr-o manevră orchestrată în Parlament. Acești au declarat drept ilegală hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la CCM, iar în locul său l-au desemnat pe Boris Lupașcu. Experții în drept au explicat că judecătorii CCM nu pot fi revocați legal, iar votul deputaților nu ar trebui să aibă valoare juridică.

În acest context, la chemarea PAS, câteva sute de persoane au protestat în fața sediului Curții Constituționale din Chișinău.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW