Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Reacția purtătorului de cuvânt BOR după victoria lui Nemo la Eurovision: Zdrobitoare asupra firescului, insultătoare la adresa muzicii

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 12 mai 2024 Etichete: , ,

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat duminică, despre victoria lui Nemo la Eurovision că este „una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și bunului-simț”. Elvețianul Nemo a triumfat la ediția de anul acesta la Eurovision cu o piesă ce descrie experiența sa ca persoană non-binară.

„Victoria lui Nimeni (Nemo),

… una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și bunului-simț, toate caricaturizate și evacuate din mentalul colectiv al masei isteric (tele)spectatoare.

O masă în stare de ebrietate ideologică din care cultura reală, elementarele repere morale și însuși Sensul au fost izgonite de activismul șleampăt care huiduie realitatea, siluiește arta, face țăndări ierarhiile și cântă ridicol prohodul planetei căreia i-a crescut temporar temperatura, un simptom manifestat recurent în istoria ei cosmică.

Nemo/ Nimeni. Nu întâmplător, ci foarte expresiv în context.

„Codul” unei uși desenate pe un zid. Destinația oricărei sminteli ideologice.

Un imn chinuit înălțat non-binarității, fluidizării aberante a datului ontologic al sexualității masculine și feminine, lichidării distincțiilor dintre chipurile binelui & răului și a distincției dintre Adevăr și minciuna numită deconstructivist „post-adevăr”, dincolo de care începe nu vreo superioară libertate, ci curtea strâmtă a sordidului”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, pe pagina de Facebook, vizibil mâhnit de victoria lui Nemo la Eurovision.

El a afirmat că suntem persoane menite să trăim o veșnicie spre care trecem prin episodul morții, „nu doar o meschină viață în care să o facem lată, prostind-ne în fel și chip”.

El a mai transmis că „Actualitatea permanentă a uneia dintre cele mai profunde cărți despre cel care truchează realitatea și malformează grotesc ordinea naturală – „Partea Diavolului”, a lui Denis de Rougemont:

Răul secolului (și al acestui secol) – depersonalizarea/ masificarea.

„Marea strategie a Diavolului în timpurile noastre nu se mai sinchiseşte de individ, pentru că acesta a dispărut, ci de mase. Diavolul lucrează en gros.

Kierkegaard a înţeles mai bine decât oricine şi înaintea tuturor principiul diabolic care creează masele:

fuga de propria persoană, dorința de a nu mai fi răspunzător, deci vinovat, şi de a deveni deodată participant la puterea divinizată a Anonimului.

Or, Anonimul are multe şanse de a fi cel căruia îi place să spună:

Eu sunt Nimeni…

Mulţimea este locul de întâlnire al oamenilor care fug de ei înşişi, de ei şi de vocaţiile lor”.

Artistul elvețian Nemo a câștigat Eurovision 2024, interpretând melodia „The Code” ale cărei versuri descriu experiența cântărețului de a fi non-binar. Ediția de anul acesta a fost zguduită de haos și scandal politic, pe fondul participării Israelului în contextul războiului în desfășurare împotriva Hamas din Fâșia Gaza.

Reprezentantul Olandei a fost exclus din concurs după ce i-a adresat injurii unei membre din producția Eurovision.

Sursă foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW