Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Reacția Moscovei după ce Consiliul Europei a declarat Transnistria zonă de ocupație rusă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 17 martie 2022

Ministerul de Externe al Federației Ruse a reacționat joi, 17 martie, după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut ocupația ilegală a Transnistriei de către Federația Rusă. 

Conform agenției IPN, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, a criticat declarația APCE, despre care susține că nu corespunde situației reale.

Totodată, Zaharova a argumentat prezența militarilor ruși în regiunea transnistreană prin așa-zisa misiune de menținere a păcii, făcând abstracție că Federația Rusă și-a asumat încă din anul 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, retragerea acestor militari.

„Un contingent limitat de militari ruşi se află în Transnistria în conformitate cu Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992. Scopul şederii lor este de a asigura o operaţiune de menţinere a păcii, datorită căreia, de 30 de ani, nu numai pacea şi liniştea au fost asigurate în mod fiabil pe Nistru, ci şi protecţia de încredere a depozitelor de muniţii situate în regiune încă din vremea sovietică”, a citat IPN.

Aproape 10.000 de militari ruși sunt în Transnistria, sub diverse forme

În Transnistria Federația Rusă staționează circa 2.500 de militari, sub pretextul așa-zisei misiuni de pacificare, dar și a asigurării securității la depozitul de armament de la Cobasna. Lor li se adaugă alți aproximativ 6.000 de militari aflați sub comanda separatiștilor de la Tiraspol.

În ultimii ani, neavând legătură terestră cu regiunea transnistreană și nici măcar un aeroport operațional, Federația Rusă a întâmpinat reale probleme în rotirea militarilor care se află staționați în zona sub steagul său.

Sursa foto: Tass.com

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW