Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Reacția Ministerului de Externe, după ce Putin a acuzat că România ar avea „pretenții teritoriale față de Ucraina”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Vladimir Putin a declarat, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Naționale a Unității, că Federația Rusă este singurul stat care poate garanta „stabilitatea Ucrainei” și a acuzat țările vecine, România, Ungaria și Polonia, că și-ar dori teritoriile obținute de Ucraina la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Ministerul de Externe a respins, sâmbătă, 5 noiembrie, declarațiile liderului de la Kremlin.

Într-un discurs susținut vineri, 4 noiembrie, în fața istoricilor și reprezentanților cultelor religioase din Federația Rusă, Vladimir Putin a acuzat încă o dată țările vecine Ucrainei că discută despre „returnarea acelor teritorii luate de Stalin, după Al Doilea Război Mondial”.

Știm despre ideile politicienilor din Polonia de a face o țară -de la mare la altă mare-, înainte de al Doilea Război Mondial se vorbea mult despre asta. Era o idee fixă, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Vedem acum că oficialii polonezi și ucraineni se iau în brațe, dar această idee este vie, ideea absorbirii Ucrainei tot acolo e(…)Teritorii mari din România, din Ungaria, au fost luate. Nu este nicio coincidență (…) că Rusia este singurul stat care poate garanta real stabilitatea Ucrainei”, a declarat Vladimir Putin.

Ministerul de Externe a reacționat, afirmând că „respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina”.

MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

In acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional”, este poziția Ministerului român de Externe.

Sursă foto: Kremlin

Comentarii