Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reacția Mihaelei Miroiu, acuzată că a tăcut în fața abuzurilor lui Marius Pieleanu. Amenințări cu judecata pentru cei care au criticat-o

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 august 2024

La trei zile după ce Claudia Radu, fostă studentă la SNSPA, a criticat-o pentru că nu a luat atitudine, deși i-a sesizat faptul că Marius Pieleanu o hărțuiește sexual, profesoara Mihaela Miroiu a publicat un mesaj în care se victimizează și îi amenință cu acțiuni în instanță pe cei care au criticat-o. 

Publicația Snoop.ro a dezvăluit, la începutul acestei săptămâni, că profesorul Alfred Bulai le-a abuzat sexual timp de trei decenii pe mai multe studente din cadrul SNSPA. Dezvăluirile au declanșat un adevărat tsunami în spațiul public.

Fostul ministru al justiției, Ana Birchall, a dezvăluit că la rândul său a fost victima unor astfel de acte din partea lui Marius Pieleanu, prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. Nu este prima dată când numele lui Pieleanu apare într-un astfel de context, în condițiile în care o fostă studentă la SNSPA, Claudia Radu, i-a reproșat pe Facebook profesoarei Mihaela Miroiu că nu a luat atitudine în momentul în care i-a reclamat faptul că Pieleanu o abuzează.

„Doamna profesoară, v-am îndrăgit mult, tare mult. Erați așa cum mi se părea ca trebuie să fim noi, toate fetele și femeile, în urmă cu mai bine de 20 de ani. V-am ales și ați acceptat să îmi fiți coordonatoare de lucrare de licență, master, apoi doctorat. Sorbeam fiecare cuvânt pe care ni-l spuneați la cursuri sau în discuțiile amicale. Și am venit și v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, și cum risc să nu pot intra la examenul de licență din cauza lui. Și asta pentru ca i-am refuzat avansurile. Eram în primii 10 elevi din an, bursieră în toți cei 4 ani. Mi-ați cerut răgaz să vorbiți cu el, apoi mi-ați spus ca trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, ca nu puteți interveni în relația dintre profesor și student. Și lumea mea s-a prăbușit. Tocmai ne spuseseți la curs ca, în cazuri de agresiune, victima nu trebuie pusa niciodată față în față cu agresorul. Și acum, după mai bine de 20 de ani, am lacrimi în ochi când îmi amintesc. Și stare de vomă când îl văd la tv. Ați știut. Ați știut și după câțiva ani când am venit și v-am zis ca nu scap de furia lui, ca încearcă să mă vorbească de rău pe unde întâlnește oameni care mă cunosc, ca strigă injurii după mine pe stradă când ne întâlnim întâmplător. Ați știut…”, a povestit Claudia Radu, presupusa victimă.

Miroiu amenință cu judecata

În loc să își toarne cenușă în cap, Mihaela Miroiu, considerată de unii „mama” feminismului românesc, a ieșit public la atac și îi amenință că îi va acționa în instanță pe cei care au criticat-o.

„1. De ce am șters postarea în care a comentat fosta studentă care mă acuza că am știut despre hărțuirea ei de către un profesor:
– Pentru că a urmat instantaneu un val de ură, insulte și umiliri inimaginabile la adresa mea. Am făcut o criză hipertensivă majoră. Și hărțuirea online are efecte îngrozitoare. Nu mă pot apăra decât singură de expunerile care duc la asta. Linșajul mediatic este incredibil. Și cu consecințe grave în privința sănătății. Abia astăzi am puterea să scriu. Și puterea să adun comentarii injurioase, hărțuitoare, defăimătoare, calomnii, și să reclam în instanță pe cei care fac asta.
2. Umilirea studenților, hărțuirea lor, abuzul de putere sunt absolut condamnabile. Am rămas înmărmurită de declarațiile victimelor în cazul Bulai. Și regret enorm că nu au făcut plângeri la timp (ele sau martorii), ca să prevină alte situații abominabile”, a transmis profesoara.

Ea recunoaște însă faptul că studenta i-ar fi sesizat că era hărțuită de Pieleanu, însă susține că la vremea respectivă nu putea face nimic din punct de vedere legal.

„3. Conținutul în sine al acuzației despre mine:
a. Claudia Radu spune că a venit la mine acum 21 de ani și mi-a spus că profesorul îi face avansuri: și că îi e teamă că nu va mai intra în licență. Da, îmi amintesc asta. Nu exista legal nicio prevedere despre hărțuire în România. Nu aveam cod și comisie de etică la acea vreme, la fel ca multe alte universități. Deci nici o instanță instituțională la care să poată apela victimele. Ne descurcam în context cu astfel de cazuri.
b. Spune că am spus că vorbesc cu cel acuzat. Am vorbit. A negat complet. I-am spus să vorbească cu studenta, să lămurească situația și, chiar și numai dacă gesturile lui au dus la o asemenea interpretare, să își ceară scuze și să înceteze orice gesturi altele decât strict profesionale. Dar C.R. spune în mod fals că i-aș fi cerut să meargă singură la el acuzat, pentru o discuție între patru ochi. Ceea ce, într-un interviu ulterior, ea chiar admite. Asta este tot”, a transmis Mihaela Miroiu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii