Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Reacția MAE, după incidentele petrecute în regiunea transnistreană: Este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 26 aprilie 2022

În contextul incidentelor petrecute marți și miercuri în regiunea transnistreană, Ministerul Afacerilor Externe a transmis un mesaj în care face apel la reținere și prudență, astfel încât situația să nu escaladeze.

„Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanțe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea neîntârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări. Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Scenografie ieftină, realizată de Moscova

Sediul așa-zisului Minister al Securității din Tiraspol a fost bombardat luni, 25 aprilie, în timp ce niciun angajat nu se afla înăuntru, cel mai probabil, cu ajutorul unui lansator de grenade, iar marți, 26 aprilie, au fost atacate două antene de comunicații din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol.

Având în vedere control deplin pe care Federația Rusă îl exercită asupra teritoriului dintre Prut și Nistru, aflat de jure în componența Republicii Moldova, singurul scenariul plauzibil este cel în care incidentele au fost orchestrate de Moscova. Astfel, pe scenariul patentat în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, Armata rusă și-ar putea crea pretexte pentru aducerea de noi trupe în regiunea transnistreană, astfel încât acest teritoriu să fie utilizat drept un cap de pod pentru noi operațiuni.

Ultimele declarații făcute de apropiați ai Kremlinului nu fac decât să întărească această ipoteză. Liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin susține că Armata rusă se va îndrepta către regiunea transnistreană, după ce va ocupa în întregime regiunea Donețk.

În același timp, Leonid Kalaşnikov, preşedintele Comisiei pentru problemele CSI, a catalogat evenimentele drept o provocare pentru a atrage Rusia în operațiuni militare în regiune.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW