Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Opinie de Evul Mediu a unui preot din România: „Fetele abuzate sexual sunt vinovate” / Reacția lui Vasile Bănescu / Alina Gorghiu: Subminează sistemul de justiție UPDATE

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 19 aprilie 2024 Etichete:

În urma declarației făcute de preotul Nicolae Tănase de la Valea Plopului, prin care sugerează că fetele abuzate sexual ar trebui să fie și ele pedepsite cu închisoarea, Vasile Bănescu l-a criticat pe acesta într-o postare pe Facebook.

UPDATE Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat și ea în urma declarațiilor preotului de la Valea Plopului. Între altele, ministra Justiției a spus că astfel de declarații subminează sistemul de justiție.

„Afirmația asta trebuie sancționată ferm la nivel public, nu trecută sub tăcere, pentru că din acest motiv – «tăcerea» – încă sunt destui români care consideră că asta e, poate și violul era justificat fiiindcă fusta era prea scurtă sau e normal să-ți mai iei o palmă de la «bărbat».

Nu reacționez numai în calitate de cetățean simplu, de femeie, dar și în calitate de ministru al Justiției pentru că o astfel de declarație submineaza sistemul de justiție pe care ne străduim atât de mult, zi de zi, să-l facem cât mai credibil. Nu, în România și în niciun stat normal la cap nu se va face vreodată închisoare pentru că «ești prea frumoasă» și din acest motiv, chipurile, ai fost victima unei agresiuni sexuale”, a scris Alina Gorghiu într-o postare pe Facebook.

Știrea inițială

Preotul Tănase a declarat că fetele abuzate sexual ar trebui să fie și ele pedepsite cu închisoarea, deoarece, în opinia sa, atrag bărbații prin frumusețea lor, ceea ce ar contribui la propriul lor abuz.

„Fetele frumoase atrag băieți și, pe urmă, băieții intră în pușcărie că au tras de fete. Vor fi condamnați și vor face pușcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate și ele la judecată. Dacă el face 6 ani de pușcărie, să facă și ea 3-4 luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agățat așa, oricum de ea. S-a agățat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special.”, afirmă preotul.

Aceste afirmații au fost criticate de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu care numește afirmaţiile preotului Nicolae Tănase drept o „ gândire barbar clericalizată, împotriva raţiunii, gingăşiei şi teologiei”.

„Iată o mostră de „gândire” barbar clericalizată, până în dinți înarmată împotriva rațiunii, gingășiei și teologiei, reducționistă până la anularea de sine, inspirată de cea mai proastă cu putință raportare la realitate și la revelația biblică. Într-o asemenea sumbră viziune, ispita nu e doar un substantiv feminin, ea este femeia sau feminitatea însăși. Aprioric vinovată înaintea bărbatului și bărbăției. Aceasta din urmă fiind, în context, doar un eufemism pentru bădărănia virilă, agresivă și eventual barboforă. Ce trist! Când miezul creștinismului e doar libertate, dragoste, bucurie. Libertate responsabilă, dragoste agapică, bucurie a întâlnirii și învierii.”, a transmis Vasile Bănescu pe pagina sa de Facebook

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW