Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Mircea Geoană, potențial candidat la președinția României, despre rezultatele testelor PISA

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 10 decembrie 2023 Etichete: ,

Secretarul general al NATO, Mircea Geoană, exprimă indignare în urma rezultatelor testelor PISA și consideră complet inacceptabil să acceptăm situația în care mai mult de jumătate dintre copiii din România, care au parcurs sistemul de educație, devin analfabeți funcționali. Geoană susține că este momentul ca procesul educațional în România să înceapă încă de la vârsta de doi ani a copilului.

”Eu, când văd rezultatele clasamentelor de educaţie din Europa şi PISA pentru copiii ţării mele – nu pot să vorbesc mai mult pentru că am un job oficial – dar este absolut revoltător să te complaci în situaţia în care mai mult de jumătate din copiii tăi, trecuţi printr-un sistem de educaţie, sunt analfabeţi funcţional. Am jumătate dintre copiii României care se nasc la ţară, jumătate se nasc în Diaspora şi eu în continuare mă prefac că nu văd că oamenii, copiii mei, copiii de rromi, 75% dintre aceştia nu reuşesc să ajungă la un nivel de educaţie minimă, nu medie. Cred că trebuie să ne apucăm de educaţie mult mai devreme, la doi ani de zile trebuie să ne apucăm de o formă de educaţie, pentru că este dovedit ştiinţific că, până la 6 ani de zile acolo se pune fundaţia, după aia vine educaţia formală”, afirmă Mircea Geoană.

Secretarul general al NATO consideră că este necesar să se asigure oportunități echitabile pentru toți copiii, indiferent de statutul social al familiilor din care provin.

”Cred că putem să reclădim un cerc de… şi să repornim ascensorul social în care şi un copil din cea mai necăjită familie din ţara asta să aibă o şansă corectă. Nu e o garanţie a succesului, dar e o şansă că poate să concureze, în condiţii cât de cât echilibrate, cu un copil din inima Timişoarei, dintr-o familie înstărită din România. Asta nu este o chestiune de Stânga sau de Dreapta. Este o chestiune de moralitate în societate şi cred că şi un om care are convingeri mai liberale, de dreapta să spunem, înţelege că fără forţă de muncă calificată nu ai cum să-ţi creşti business- ul, nu are cum să crească economia. Indiferent cum te uiţi, educaţia este centrală”, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO şi-a lansat la Timişoara cartea ”Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”, în cadrul unei dezbetari moderată de Simona Neumann, Aspen Fellow şi fost Director executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW