Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Reacția lui Bănescu după protestele AUR cu lumânări, cruci și sicrie

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 8 februarie 2024

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a reacționat, joi, în urma protestelor organizate de membrii AUR, unde aceștia au folosit lumânări, cruci și sicrie. Bănescu a subliniat că lumânările sunt aprinse pentru a comemora morții și pentru a-i susține pe cei în viață, dar niciodată pentru entități publice sau politice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, lumânările sunt aprinse pentru a comemora pe cei care au murit și pentru a-i proteja pe cei care sunt în viață, chiar și pe cei considerați adversari. Ele nu sunt niciodată aprinse în scopuri politice sau pentru entități publice, deoarece în creștinism accentul este pus pe persoanele (meta)fizice, nu pe entități juridice. Acest aspect este fundamental în credința creștină.

„Contextual, să ne amintim, în calitate de creștini lucizi, ori de câte ori creștinismul e (pre)luat în deșertul ambițiilor partinice electorale și folosit ca instrument contondent împotriva adversarilor, că nimic nu e mai străin creștinismului însuși real asimilat și Bisericii ca „școală” a discernământului, smereniei și moderației, decât caricaturizarea lor prin instrumentalizarea grotescă a credinței și a simbolurilor sale concrete în agora politică”, a reacționat Vasile Bănescu.

Pe pagina sa de facebook Vasile Bănescu mai afirmă că: „Lumânările, de exemplu, se aprind pentru cei adormiți în Domnul și pentru cei vii care au nevoie de ocrotirea Lui. Chiar și pentru vrăjmași. Niciodată pentru entități publice sau politice. Întrucât în creștinism este vorba despre persoane (meta)fizice, nu juridice. Un lucru care ține de abecedarul credinței.”

Foto: Inquam Photos / Diana Oros

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW