Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Reacția fostului șef ANMCS, demis de premier după incendiul de la Constanța: Avea nevoie de un țap ispășitor

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 octombrie 2021

Vlad Berbecar, fostul șef al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), demis de Florin Cîțu după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, consideră că prim-ministrul a avut nevoie de un țap ispășitor după tragedia de vineri dimineață, acesta fiind ultimul om rămas într-o funcție publică din subordinea Guvernului, din partea USR PLUS.

Am aflat de la televizor că am fost demis de premierul Florin Cîțu. Motivul oficial este că de la numirea în funcție nu au mai avut loc evaluări ale unităților sanitare. Poate Florin Cîțu nu știe, dar în cadrul întregului proces de evaluare și acreditare a unităților sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de același premier”, a scris Vlad Berbecar, pe Facebook.

Concret, fostul șef al ANMCS arată că premier a suspendat vizitele de evaluare din spitale în data de 15 aprilie 2021, cu o lună înainte să fie numit în funcție.

Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale și-au schimbat structurile de funcționare, transformându-se în spitale pentru pacienții COVID, ANMCS-ul și-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziție, anume vizite de monitorizare tematică”, arată fostul șef al ANMCS.

Berbecar susține că, în perioada februarie-iunie, au fost vizitate 94 de unități sanitare din toată țara, urmând ca din ianuarie să înceapă un alt proces de monitorizare.

Printre temele de monitorizare tematică desfășurate anul acesta s-a aflat și siguranța echipamentelor și a instalațiilor. În ciuda faptului că verificarea instalațiilor de oxigen sau a instalațiilor electrice nu intră în atribuțiile Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluși și unii indicatori meniți să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic”, a precizat Berbecar, pe Facebook.

Vlad Berbecar îl acuză pe prim-ministru că decizia de a-l demite este strict politică și are legătura, mai degrabă, cu conflictul dintre PNL și USR PLUS, decât cu incendiul de la Constanța.

Premierul Florin Cîțu avea nevoie de un nou țap ispășitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanța și eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituție publică din subordinea Guvernului”, este concluzia lui Berbecar.

Context

Șapte persoane au murit, vineri, 1 octombrie, într-un incendiu izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Victoria, Florin Cîțu a anunțat că l-a demis peVlad Berbecar din funcția de președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS (n.r. – Vlad Berbecar), care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare”, a declarat Florin Cîțu, într-un briefing de presă susținut la Palatul Victoria.

Vlad Berbecar a fost numit în această funcție în urmă cu patru luni, în mai 2021, fiind susținut în această funcție de USR PLUS.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/reactia-fostului-sef-anmcs-demis-de-premier-dupa-incendiul-de-la-constanta-avea-nevoie-de-un-tap-ispasitor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW