Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Rate mai mari pentru creditele în lei. Cât vor plăti românii lunar

By Dragomir Georgiana , in Fara categorie Stirile zilei , at 3 aprilie 2023 Etichete: , , ,

 Românii care au credite în lei, calculate în funcție de IRCC, vor plăti rate mai mari. Indicatorul a urcat la aproape 6%, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 50 de lei pe lună, la un credit ipotecar nou de 250 de mii de lei, contractat pe 30 de ani, susține analistul economic Adrian Negrescu, citat de TVR.

De la 1 aprilie s-au majorat și tarifele pentru distribuția gazului, lucru care va însemna facturi mai mari pentru consumatorii finali.

Analistul Negrescu susține că milioane de români vor fi afectați din cauza acestor scumpiri în lanț, iar anul 2023 va însemna, de fapt, o „prăbușire economică”.

„Eu cred că sunt cinci milioane de români afectați de aceste scumpiri, pentru că vorbim de aproape trei milioane de pensionari, care au pensii până în 1800-2000 de lei, și vorbim de 1,8 milioane de români, care au salariul minim pe economie. Nu i-aș mai pune aici pe cei care au familii, care au copii și care resimt din plin aceste scumpiri la curent și la gaze, pentru că la energia electrică, din cauza creșterii tarifelor de transport și distribuție, avem o nouă scumpire, care va pune și mai multă presiune pe bugetul familiei. Sunt creșteri de prețuri pe care le anticipam și care vor continua în perioada următoare, pentru că de inflație nu vom scăpa așa de ușor în 2023”, s-a exprimat Adrian Negrescu, citat de sursa menționată.

În anul 2022,  românii s-au împrumutat mai mult decât în 2021. Anul 2023 înseamnă rate mai mari pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, aplicabil pentru primul trimestru din anul curent este de 5,71%, față de 4,06% cât a fost în ultimele luni din anul 2022, potrivit datelor BNR.

Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW