Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Rata de infectare în Capitală a scăzut sub pragul de 1‰ / Toți elevii s-ar putea reîntoarce fizic la școală în această săptămână

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 17 mai 2021

UPDATE Ministrul Educației a precizat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că ordinul comun va fi modificat în cursul zilei de luni, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial. Sorin Cîmpeanu susține că elevii din București s-ar putea întoarce miercuri la școală.

Știrea inițială

Rata de infectare din București a scăzut, luni, sub pragul de 1‰ și, potrivit anunțului făcut duminică de ministrul Educației, toți elevii ar putea reveni fizic la școală în decursul acestei săptămâni.

Direcția de Sănătate Publică a anunțat, luni, că rata de infectare din București a ajuns la 0,94‰. Ministrul Educației a anunțat că ordinul comun ce stabilește criteriile în funcție de care elevii pot merge fizic la școală va fi modificat.

Concret, pentru funcționarea școlilor într-o anumită săptămână, în ordinul comun se stabilește ca referință rata de infectare din ziua de vineri. Astfel, ministrul Educației vrea să modifice ordinul, pentru a permite elevilor să meargă la școală a doua zi după ce rata de infectare dintr-o localitate scade sub 1‰. Decizia ar urma să fie publicată luni în Monitorul Oficial.

Conform ordinului comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii, şcolile funcţionează toată săptămâna luând ca referinţă rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente (Art. 2, alin. 3) Constatând că un număr important de localităţi sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuţiilor cu ministrul sănătăţii, apreciind înţelegerea Ministerului Sănătăţii pentru importanţa şcolii, luni, 17 mai vom iniţia modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educaţie-Sănătate, în sensul în care referinţa să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie”, a scris Sorin Cîmpeanu, duminică, pe Facebook.

Scenariile în funcție de care elevii se pot reîntoarce în bănci

În scenariul 1, rata de infectare mai mică de 1 la mie, toți elevii vor putea merge la ore cu prezență fizică. La ora la care vorbim (n.r. 29 aprilie), sunt 1731 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie. Deci toți elevii plus copiii din grădinițe vor putea merge cu prezență fizică”, explica, pe 29 aprilie, ministrul Educației.

Al doilea scenariu se va aplica în localitățile cu incidența cazurilor mai mare de 1 la mie, fără a le lua în calcul pe cele aflate în carantină.

În acest scenariu 2 vor putea merge la școală toți copiii de grădiniță, plus toți elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale, plus elevii din 185 de școli speciale(…) Practic, în scenariul 2 nu vor putea merge cu prezență fizică la școală, din păcate, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Elevii claselor terminale și cei din școlile speciale se vor putea întoarce fizic la școală indiferent de rata de infectare a localității din care unitatea de învățământ face parte, cu condiția să nu fie instituită carantina, potrivit Hotărârii adoptate pe 28 aprilie de CNSU.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *