Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Răsturnare de situație în procesul lui Darius Vâlcov/Judecata, suspendată după ce Instanța Supremă a sesizat CJUE pe tema completurilor specializate

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 17 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Judecata în procesul lui Darius Vâlcov a fost suspendată de Înalta Curte, până la pronunțarea Curții Europene de Justiție, pe tema completurilor specializate. Sesizarea CJUE, susținută și de DNA, vine în contextul în care procesul ar fi urmat să fie reluat de la zero, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

La termenul anterior, completul de 5 judecători de la Înalta Curte a pus, din oficiu, în discuție sesizarea CJUE, pentru a lămuri situația completurilor specializate de la ÎCCJ.

Astăzi, avocatul lui Vâlcov a cerut că procesul să fie reluat de la zero în urmă deciziei Curții Constituționale.
„Dacă vom consideră că putem sesiza CJUE, însemna că nu mai respectăm CCR și dăm posibilitatea să constate că o decizie a CCR nu e pe placul unei instanțe și poate sesiza CJUE”, a precizat avocatul lui Darius Vâlcov.

În schimb, procurorul a solicitat admiterea cererii instanței de sesizare CJUE și astfel, de suspendare a cauzei până la decizia instanței europene.

„Intervenind motivarea CCR rezulta ca invocarea acestor norme comunitare e necesara pentru justa judecare. Se pune problema interpretării CJUE dacă decizia CCR prin care se dispune trimiterea spre rejudecare, îndeplinește cerintele garantării independentei unei Instanțe și nu e o ingerința in actul de justitie. (…) Apreciez ca întrebările formulate sunt pertinente și se impune întrebarea CJUE cu suspendarea procesului”, a precizat procurorul de ședință.

Instanța vrea să trimită patru întrebări la CJUE privind deciziile CCR și dreptul european. Mai exact, dacă aplicarea dreptului UE permite unei instanțe naționale să înlăture aplicarea unei decizii CCR.

„Aplicarea prioritar a dreptului Uniuni trebuie interpretată în sensul că permite instanței naționale să înlăture aplicarea unei decizii a instanței de contencios constituțional, care interpretează o normă inferioară Constituției, de organizare a ÎCCJ, inclusă în legea internă privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, normă interpretată în mod constant, în același sens, de o instanța de judecată timp de 16 ani? „, este una dintre întrebările la care instanța europeană este chemată să răspundă.

De asemenea, Instanța Supremă mai întreabă CJUE dacă principiul liberului acees la actul de justiție presupune existența completurilor specializate.

„Conform art.47 din Carta Drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, principul liberului acces la justiție, include specilizarea judecătorilor și înființarea unor completuri specializate la o instanță supremă”.

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW