Friday, December 13, 2024
Jurnalism corect


Răsturnare de situație în cazul fraților Tate. Curtea de Apel București a decis să retrimită la DIICOT dosarul în care sunt acuzați de trafic de persoane

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 19 noiembrie 2024 Etichete:

Curtea de Apel București (CAB) a decis marți, 19 noiembrie, să retrimită la DIICOT dosarul în care frații Andrew și Tristan Tate sunt acuzați de trafic de persoane, viol și formarea unui grup infracțional organizat. Mai mult, judecătorii au decis să elimine o parte din probele colectate împotriva influencerilor britanici. 

„Admite excepţia invocată din oficiu de judecătorii de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de contestatorii inculpaţi Tate III Emory Andrew, Tate Tristan, Naghel Georgiana-Manuela şi Radu Alexandra-Luana.

Constată neregularitatea rechizitoriului rechizitoriul nr. 1305/D/P/2022 din data de 15.06.2023 al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie – DIICOT – Structura Centrală prin care contestatorii-inculpaţi Tate III Emory Andrew, Tate Tristan, Naghel Georgiana-Manuela şi Radu Alexandra-Luana au fost trimişi în judecată”, se arată în minuta instanţei.

De asemenea, magistrații au mai constatat nulitatea relativă a încheierii de ședință a judecătorului de la Tribunalul București, din 14 aprilie 2022 și au dispus excluderea declarațiilor date de două persoane în procedura audierii anticipate.

Instanța a mai dispus excluderea declarațiilor date în calitate de martori de frații Tate.

„În conformitate cu Decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curții Constituționale, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă precum și eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă și eliminarea redării conținutului acestor mijloace de probă din actele procedurale existente la dosarul de urmărire penală”, a mai precizat sursa citată.

Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Ce urmează

Curtea de Apel Bucureşti a mai hotărât ca această măsură să fie dusă de către Parchetul Înalta Curte de Casaţie – DIICOT – Structura Centrală, căruia i se trimite dosarul de urmărire penală ulterior finalizării procedurii de cameră preliminară.

Astfel, procurorii DIICOT au termen cinci zile pentru a preciza dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată a fraţilor Tate sau solicită restituirea cauzei.

„Măsura va fi dusă la îndeplinire de către Parchetul Înalta Curte de Casaţie – DIICOT – Structura Centrală, căruia i se trimite dosarul de urmărire penală ulterior finalizării procedurii de cameră preliminară. În baza art. 345 alin. 3 C.proc.pen. dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- D.I.I.C.O.T. pentru a îndrepta neregularitatea rechizitoriului și pentru a preciza, în termen de 5 zile, dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaților sau solicită restituirea cauzei”, a mai decis CAB.

„Se va face dreptate”

Echipa de avocaţi a fraţilor Tate a declarat că decizia Curţii de Apel Bucureşti este o victorie monumentală pentru clienţii lor.

„Aceasta este o victorie monumentală pentru clienţii noştri, care şi-au menţinut nevinovăţia de la început. Decizia instanţei de a exclude probele cheie şi de a solicita rectificarea rechizitoriului demonstrează lipsa unor acuzaţii fundamentate împotriva lor. Se face dreptate, iar acesta este un pas esenţial către exonerarea lor”, a declarat Eugen Vidineac, avocat principal al fraților Andrew și Tristan Tate.

Frații Tate, alături de Georgiana Naghel și Luana Radu au fost trimiși în judecată în luna iulie a anului 2023.

Aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată, viol în formă continuată, acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, instigare la lovire sau alte violențe și lovire sau alte violențe.

Potrivit anchetatorilor, la începutul anului 2021, frații Tate ar fi racolat victime prin metoda loverboy (inducere în eroare cu privire la intenția de a întemeia o relație de căsătorie/concubinaj și existența unor sentimente reale de iubire), pe care ulterior le transportau în imobile din județul Ilfov, unde le obligau să facă videochat.

Unul dintre inculpații din dosar este acuzat și de viol, după ce ar fi obligat-o pe una dintre victime să întrețină relații sexuale cu el.

„Cu privire la infracțiunea de viol s-a reținut că, în luna martie 2022, o persoană vătămată a fost constrânsă de unul dintre inculpați, prin exercitarea de violențe fizice și presiuni psihice, să întrețină în mod repetat relații sexuale (două acte materiale)”, arată procurorii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW