Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Răspunsul DNA pentru judecătorii din CSM, legat de proiectul pentru desființarea SIIJ: Omit să atingă fondul problemei

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 17 februarie 2022

Direcția Națională Anticorupție a răspuns joi, 17 februarie, Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care a criticat în termeni duri reacția DNA cu privire la proiectul pentru desființarea Secției Speciale.

În contextul dezbaterilor privind desființarea SIIJ, Direcția Națională Anticorupție, ca instituție abilitată prin lege să combată corupția la cele mai înalte niveluri, a subliniat nevoia întăririi eficienței luptei împotriva acestui fenomen în toate sectoarele importante ale societății, cu asigurarea premiselor necesare pentru anchete profesioniste și nepărtinitoare”, a fost răspunsul DNA.

Parchetul anticorupție susține că opiniile prezentate pe tema desființării SIIJ reprezintă un exercițiu necesar, menit să contribuie la identificarea „celor mai bune soluții legislative”.

Considerăm că unele interpretări expuse în spațiul public, ca reacție la mesajul exprimat de DNA, omit să atingă fondul problemei și anume asigurarea coerenței și eficienței combaterii corupției în toate sectoarele importante ale societății, inclusiv sectorul judiciar, context în care toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament, astfel încât societatea să fie apărată în mod efectiv, prin legi clare și coerente, conforme angajamentelor internaționale asumate de România, împotriva oricăror încălcări”, potrivit parchetului anticorupție.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Deputații juriști au dezbătut proiectul pentru desființarea Secției Speciale. Predoiu, atac la Stelian Ion: Un eșec total modul în care s-a procedat în 2021

Context

Aflat la al treilea mandat în fruntea Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu a anunțat, pe 15 ianuarie, că proiectul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost finalizat și că, după ce va fi aprobat de Guvern, va fi trimis în Parlament.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ | Vom avea sau nu SIIJ 2.0? Magistrat: Partea negativă este că dosarele nu se întorc și la parchetele specializate

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat vineri, 11 februarie, aviz pozitiv pe proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Direcția Națională Anticorupție a transmis marți, 15 februarie, mai multe critici la adresa proiectului de lege adoptat de Guvern privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

Ulterior, Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a criticat poziția publică exprimată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în ceea ce privește proiectul pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW