Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Raportul Poliției Române: În 2018 s-au produs, în medie, 24 de accidente pe zi/ Cauzele și vinovații

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

În medie, în anul 2018, în fiecare zi s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu cinci morți, 22 răniți și nouă persoane rănite ușor, potrivit unui raport al Poliției Române. Cauzele accidentelor au fost viteza neadaptată, traversarea neregulamentară și neacordarea de prioritate.

„Anul trecut, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor. Faţă de anul anterior, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 1%, iar cel al persoanelor decedate cu 4,3%”, informează IGPR printr-un comunicat de presă.

În 2018, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe raza localităților urbane, 29%. Pe drumurile din afara localităţilor, evenimentele rutiere grave, deşi cel mai puţin numeroase, au cel mai ridicat indice de mortalitate, de 34.4.

„În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe stradă și pe drumurile naţionale, împreună reprezentând peste două treimi din totalul evenimentelor rutiere. Pe drumurile naţionale şi-au pierdut viaţa jumătate dintre persoanele decedate în accidentele rutiere în anul 2018, de peste 2,3 ori mai multe decât în evenimentele rutiere care s-au produs pe stradă”, se mai arată în raport.

Intersecțiile și curbele, elemente de infrastructură cu potențial ridicat de risc

Intersecţiile şi curbele constituie elemente de infrastructură cu potenţial ridicat de risc, dovadă numărul ridicat de accidente înregistrate. La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe și-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane față de intersecții.

Comparativ cu anul 2017, valorile indicatorilor care descriu accidentele rutiere grave produse prin nerespectarea regulilor de trecere la calea ferată sunt aproape de două ori mai mari. Mortalitatea este foarte ridicată, de 95%, iar în cele 21 de evenimente și-au pierdut viața peste 20 de persoane.

Potrivit autorităților, bicicliștii și motocicliștii manifestă un comportament rutier mult mai iresponsabil, fiind cu o mare frecvenţă vinovaţi de producerea accidentelor în care sunt implicaţi.

„Pe drumurile din afara localităţilor, preocupările de natură a distrage atenţia devin a doua cea mai frecventă cauză a accidentelor grave, după neadaptarea vitezei la condițiile de drum, păstrând o valoare foarte ridicară a mortalităţii (41%)”, se mai arată în sursa citată.

În 2018 numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influența alcoolului a crescut

De asemenea, anul trecut, numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influența alcoolului a crescut cu 39%.

„Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează prin neportul centurii de siguranță: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului și-a pierdut viața în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat.

Mai puţin de 10% dintre şoferi au recunoscut că s-au aflat în situaţia de a fi condus autovehiculul după ce au consumat băuturi alcoolice; aproximativ 1% dintre respondenţi declară că se află frecvent în această situaţie; cel mai frecvent, acest comportament este motivat de parcursul scurt pe care îl aveau de făcut; între 9% şi 25% (în funcţie de concentraţia de alcool a băuturii) au opinat că pot consuma o anumită cantitate de alcool, fără a le fi afectată capacitatea de a conduce autovehiculul”, mai spune IGPR.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW