Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Raport Transparency International privind percepția corupției: România se menține la nivelul din 2019, dar mai prost decât în perioada Dragnea

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 28 ianuarie 2021

Schimbarea intervenită la nivel guvernamental nu a modificat în niciun fel percepția asupra corupției în anul 2020, raportat la anul anterior, cel puțin asta arată raportul dat publicității joi de Transparency International.

Potrivit sursei citate, țara noastră, cu un indice de 44, se situează pe poziția 69 din 180 de state, fiind la egalitate cu Bulgaria și Ungaria, dar în spatele Croației.

Pe prima poziție, cu un indice de 88, se află Noua Zeelandă și Danemarca, în vreme ce la coada clasamentului sunt, cu indice 12, Sudanul de Sud, stat independent din anul 2011, și Somalia.

Întregul raport Transparency International poate fi consultat aici

România stătea mai bine în perioada Dragnea

Cu toate că anii 2017 și 2018 au fost marcați de ample proteste de stradă împotriva corupției, Liviu Dragnea și acoliții săi fiind considerați simbolul acestui fenomen în țara noastră, conform studiilor Transparency International, corupția guvernamentală nu era percepută la fel de mare ca în 2020. În 2017, indicele a fost 48, la fel ca în anul anterior de guvernare tehnocrată, iar în 2018 experții au acordat un indice de 47.

Ce este indicele de percepție asupra corupției

Deși am putea fi înclinați să credem că IPC măsoară direct fenomenul corupției, acest lucru nu poate fi realizat direct în mod obiectiv. În schimb, IPC înscrie și clasifică țările/teritoriile în funcție de cum este perceput fenomenul corupției la nivelul instituțiilor statului de experți și oameni din mediul de afaceri.

Cu toate carențele sale metodologice, IPC este cel mai utilizat indicator al fenomenului corupției la nivel mondial, fiind extrem de important în atragerea investițiilor.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW