Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Raport: Partidul lui Viktor Orbán a folosit în campania electorală datele cetățenilor adunate în cadrul vaccinării anti-COVID

By news.ro , in Stirile zilei , at 2 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Fidesz, partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban, a folosit datele cetăţenilor care s-au înscris la vaccinul anti-COVID-19 pentru a-şi răspândi mesajele în campania electorală pentru alegerile din aprilie 2022, potrivit unui raport al Human Rights Watch, citat de Politico.eu.

Nu doar datele de la vaccinare au fost folosite pentru a ajuta Fidesz, ci şi datele de la cererile pentru reduceri fiscale şi de la înregistrările de membri ai asociaţiilor.

Potrivit raportului, persoanele care şi-au trimis datele personale pe un site web administrat de guvern pentru a se înregistra pentru vaccinul COVID-19 au primit mesaje politice menite să influenţeze alegerile în sprijinul partidului de guvernământ.

Acest lucru încalcă dreptul la viaţă privată şi nu respectă principiul separării între activitatea partidului de guvernământ şi datele guvernamentale, arată Human Rights Watch. Ungaria a fost avertizată în repetate rânduri de către UE să-şi facă ordine în privinţa statului său de drept, reaminteşte Politico.

„Folosirea datelor personale ale oamenilor, colectate pentru ca aceştia să poată avea acces la serviciile publice, pentru a-i bombarda apoi cu mesaje de campanie politică este o trădare a încrederii şi un abuz de putere”, a declarat Deborah Brown, cercetător senior în domeniul tehnologiei la Human Rights Watch. „Guvernul ungar ar trebui să înceteze să mai exploateze datele personale pentru campanii politice şi să garanteze condiţii egale în alegeri”, a adăugat ea.

Viktor Orban a câştigat un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru la alegerile din aprilie 2022, însă observatorii internaţionali au semnalat că au existat incorectitudini în privinţa condiţiilor în care a avut loc scrutinul.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW