Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


RAPORT Ministerul Sănătății: Diferența dintre decesele COVID-19 raportate în platformele autorităților, justificate într-o oarecare măsură și parțial acceptabile

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 mai 2021

Diferența dintre decesele confirmate COVID-19 ce au fost raportate la Institutul Național de Statistică (INS) și cele raportate în Corona forms este de 4%, potrivit raportului întocmit de Ministerul Sănătății (MS). În schimb, decesele raportate în platforma MS sunt cu 13% mai numeroase decât cele raportate la INS.

Diferențele dintre platformele MS -alerte.ms.ro și Corona forms sunt justificate într-o oarecare măsură și parțial acceptabile, având în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată și cumulata (neverificabilă pe CNP sau alt tip
de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. Rămâne totuși sub semnul întrebării utilitatea solicitării unei raportări agregate privind decesele intra-spitalicești, cu o frecvență de două ori pe zi”, potrivit raportului întocmit la nivelul Ministerului Sănătății.

Potrivit raportului, platforma alerte.ms.ro a avut mai degrabă rolul de a fi un instrument pentru managementul operațional, decât un rol de sistem informațional pentru colectarea și analiza deceselor COVID-19.

Corectitudinea informațiilor regăsite în alerte.ms.ro este condiționată esențial de acuratețea cu care raportează spitalele. Din explorările comisiei, spitalele au unele probleme privind corectitudinea modului de raportare și este evident că nu există resurse umane disponibile și pregătite nici la nivelul spitalului și nici la nivelul DSP/CJCCI, pentru a valida aceste raportări”, a precizat sursa citată.

Astfel, autorii raportului arată că nu există prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele înregistrate în alerte.ms.ro.

În schimb, platforma Corona forms ar fi cea mai validă sursă de informații pentru raportarea deceselor de COVID-19, chiar dacă s-au identificat unele confuzii sau abateri de la procesul de raportare, în special la nivelul spitalelor, potrivit sursei citate.

13 spitale, diferențe în raportarea deceselor

În urma analizei, Comisia care a redactat raportul a identificat 13 spitale ce au avut abateri mari de la raportarea deceselor.

Motivele ce au dus la existența diferențelor țin de nivelul de cunoaștere în general redus și unele confuzii ale celor care raportează, în special pentru platforma alerte.ms.ro, arată sursa citată.

Conform răspunsurilor DSP, multe dintre spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP; din analiza răspunsurilor transmise de DSP-uri, s-au primit raportări pentru mai puțin de jumătate dintre decesele raportate in alerte.ms.ro (583 fata de 1482)”, este unul dintre motivele prezentate în raport.

În plus, DSP susține că unele spitale raportează decese de toate cauzele în alerte.ms.ro sau că există întârzieri de până la două luni în raportarea deceselor.

Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze; Unele spitale nu recunosc propria cifra a deceselor lunare raportata in alerte.ms.ro; Organizarea raportarii deceselor varlaza de la spital la spital”, sunt celelalte concluzii ale raportului.

Recomandările Comisiei

Comisia care a întocmit raportul privind decesele COVID-19 recomandă Ministerului Sănătății să revină asupra raportării în alerte.ms.ro și să analizeze dacă platforma merită să fie folosită în continuare.

În cazul în care se va considera utilă menținerea raportării deceselor în alerte.ms.ro, este necesar de asigurat un set de instrucțiuni/proceduri /metodologii destinate celor care raportează. Aceste instrumente trebuie prelucrate împreună cu cei care raportează, care au nevoie sa fie instruiți”, potrivit raportului.

Dubla raportare a deceselor de COVID-19 atrage confuzii, iar neconcordanțele dintre cele două serii de date sunt inevitabile, au mai subliniat membrii Comisiei.

În ceea ce privește platforma Corona forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona forms”, a explicat sursa citată.

Raportul poate fi consultat în întregime aici.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Raportul Ministerului Sănătății, confirmă problemele legate de raportarea deceselor asociate COVID-19 / Ioana Mihăilă: Au fost identificate diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW