Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Raport GRECO: România, cel mai mare număr de recomandări neimplementate de parlamentari

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 25 iunie 2019 Etichete: ,

Raportul GRECO anual privind corupția arată că, în România, nicio recomandare nu a fost implementată de Legislativ. Raportul analizează măsurile pe care țările membre le-au luat, în 2018, în combaterea corupției.

„Corupţia are consecinţe devastatoare pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept. În general statele noastre membre au făcut progrese pentru a pune în practică măsuri de prevenire şi combatere a corupţiei, dar trebuie făcut mult mai mult. Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Guvernele, parlamentarii şi alte autorităţi naţionale trebuie să-şi arate angajamentul în combaterea corupţiei prin implementarea integrală a recomandărilor GRECO”, a subliniat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, potrivit Mediafax.

Preşedintele GRECO, Marin Mrčela, consideră că „nici o ţară nu este imună la corupţie şi toate ţările trebuie să adopte măsuri concrete pentru a preveni şi contracara acest flagel”, avertizând că „bazarea pe percepţii şi subestimarea forţei măsurilor preventive lasă uşa deschisă unor comportamente care se pot transforma foarte uşor în corupţie”.

Alături de România, printre țările cu cel mai mare număr de recomandări neimplementate sau implementate doar parţial sunt Polonia, Grecia, Turcia, Bosnia, Grecia, Armenia, Belgia, Macedonia de Nord, Serbia, Cipru și Portugalia.

Atât României cât și celorlalte țări vizate le este recomandat de către GRECO să grăbească procesul de implementare ale recomandărilor făcute. Cel mai mare nivel de conformare cu recomandările s-a înregistrat în legătură cu procurorii, de 45%, pentru parlamentari procentul fiind de 23%.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW