Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Raport GRECO: România adoptă prea multe Ordonanțe de Urgență și nu are reguli clare pentru numirea șefilor din Poliție/Ce recomandă

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 7 septembrie 2023 Etichete: , , ,

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei cere României să îmbunătășească mecanismele de luptă împoriva corupției. Potrivit analizei GRECO, în țara noastră cele mai multe decizii cu impact politic și juridic se iau prin Ordonanțe de Urgență, iar autoritățile publice nu garantează cetățenilor transparența, prin afișarea tuturor informațiilor de interes public.

„GRECO recomandă un mecanism independent de supraveghere să fie creat  creat pentru a examina plângerile împotriva refuzului autorităţilor de a transmite informaţii și de a facilita accesul publicului la informații, 
 conform cerințelor cadrului juridic naţional, informațiile de interes public să fie publicate şi actualizate în mod regulat de către autoritățile de la nivel central pe paginile de internet relevante”, se arată în raportul de monitorizare a României, emis de GRECO.

GRECO: Reguli clare pentru numirea șefilor din Poliție și Jandarmerie

În ceea ce priveşte principalele structuri de ordine din cadrul Ministerul Afacerilor Interne(MAI), Poliţia şi jandarmeria, autorităţile trebuie să ia măsuri privind practica larg răspândită a numirii unor ofiţeri în funcţii de management, în special din cauza fenomenului de „delegare” lăsat în bună măsură la discreţia superiorilor ierarhici direcţi.

Astfel, GRECO recomandă  verificări regulate de integritate periodice,  în rândul tuturor ofiţerilor de carieră din autorităţile de aplicare a legii.

„Exercitarea unor activităţi secundare nu este supusă niciunor măsuri de supraveghere efectivă şi este nevoie de reguli pentru informarea despre conflictele de interese şi gestionarea acestora în cadrul Jandarmeriei”, se arată în raportul menționat mai sus.

Grupul de state împotriva corupției recomandă României să o analiză sistemică a riscurilor de corupţie şi legate de integritate care să vizeze toate persoanele cu funcții executive de conducere și să aibă planurile de integritate prin care să prevină eventualele fapte de corupție.

GRECO este o structură din cadrul  Consiliului Europei, care are  rolul de a monitoriza și de a propune standardele anticorupție ale statelor membre.

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW