Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


RAPORT Expert Forum: Partidele politice au obținut anul trecut 243 de milioane de lei de la bugetul de stat

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 iunie 2022

Principala sursă de finanțare a partidelor politice din România în anul 2021 au fost banii publici, se arată într-un raport al Expert Forum (EFOR). Formațiunile politice au obținut anul trecut 243 de milioane de lei din subvenții, cei mai mulți bani fiind cheltuiți pentru presă și propagandă.

EFOR a publicat, pe 22 iunie, raportul privind finanțarea partidelor politice în 2021 care analizează, în principal, banii primiți și cheltuiți de partide.

Pentru primele 6 luni ale anului 2022, partidele politice au primit 124 de milioane de lei din subvenții de la bugetul de stat.

În anul 2021, arată EFOR, PSD a primit aproximativ 90 de milioane de lei de la stat, PNL a primit în jur de 75 de milioane de lei, USR – aproximativ 35 de milioane de lei, iar AUR – în jur de 20 de milioane de lei. PMP și Pro România au primit sub 10 milioane de lei.

Cele mai mari procente din banii publici primiți de partide au fost cheltuite pentru presă și propagandă (62 de milioane de lei, 56%), personal (18 milioane de lei, 16%), chirii, consultanță, activități cu caracter politic (câte 4%) și sondaje de opinie (3%), potrivit Expert Forum.

PSD a cheltuit 71% din bani pentru presă, PNL 64% și USR 7%. În 2022, PSD a alocat cel mai mare procent din sumele cheltuite pentru presă și propagandă, și anume 74%, PNL un procent de 78%, USR 7%”, se arată în raportul EFOR.

EFOR mai arată că, în primele patru luni din 2022, partidele politice au cheltuit 30 de milioane de lei pentru propagandă, față de 14 milioane de lei alocate în aceeași perioadă a anului trecut.

O altă sursă de finanțare pentru partidele politice au fost cotizațiile. 29 de milioane de lei au obținut formațiunile pe parcursul anului 2021, PNL fiind partidul care a primit cea mai mare sumă în acest sens, 10 milioane de lei, în timp ce social-democrații au strâns 7,8 milioane de lei, potrivit raportului citat.

Sumele pe care le plătesc membrii de partid nu sunt publice, iar deciziile forurilor superioare ale partidelor politice nu sunt nici ele disponibile. Sumele pot oscila de la 1 la PSD, 3 la PNL, 5 la USR și pot merge până la 100 de lei pentru consilierii locali PSD Argeș, 250 de lei președintele consiliului județean la PNL Mureș sau 1000 de lei pentru parlamentarii naționali și 3000 de lei pe lună pentru europarlamentarii USR(…)

La PNL cea mai mică cotizație a fost un leu, iar cea mai mare de 56.250 de lei, plătită de fostul președinte al partidului, Florin Cîțu. George Simion, președintele AUR a plătit 540 de lei, deși sunt mult mai mulți membri care au plătit până de zece ori mai mult decât acesta”, mai arată EFOR, menționând că suma medie a cotizației este de 30 de lei.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW