Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Raport Expert Forum: Maxim istoric al politizării alocărilor de fonduri pentru autorităţile locale

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2021

Organizația Expert Forum a publicat marți, 19 octombrie, un raport de monitorizare privind alocările făcute de Guvern din Bugetul de Stat pentru autoritățile locale.

În raportul dat publicității, reprezentanții Expert Forum avertizează asupra alocărilor discreționare de fonduri, despre care susțin că a atins maximul istoric al ultimilor 15 de ani. La începutul acestei luni, Guvernul a alocat 1,01 miliarde lei din Fondul de Rezervă pentru primării și consilii județene.

Conform datelor centralizate de Expert Forum, PNL a primit 65% din bani, UDMR 14%, iar PSD 16%. USR aproape că nici nu există pe harta alocărilor. La comune și orașe peste 70% din bani au mers către liberali. Doar la consilii județene pare că social democrații i-au depășit pe liberali.

Reprezentanții ONG-ului arată cu degetul spre județele unde PNL a luat peste 90% din fonduri: Alba, Ilfov, Suceava. La Sibiu și Constanța, PNL a luat 97% din fonduri. În foarte puține județe (precum Ialomița și Sălaj) PNL a primit sub 50% din fonduri, unele dintre acestea fiind dominate de UDMR; la Buzău și PSD a luat câte 60% din bani.

Concluziile raportului Expert Forum:

– FR rămâne un instrument clientelar, vag reglementat, netransparent și necontrolat. Alocările se fac de către Guvern și nu sunt supuse unui control adecvat, Ministerul de Finanțate limitându-se la identificarea nevoilor. Limitele sunt mărite semnificativ pe parcursul anului prin rectificări și prin ajustări ale bugetelor anumitor instituții publice, ale căror credite anulate se direcționează către FR. De asemenea, procente semnificative din bani, peste 70% în 2018 și 2019, au fost aprobate prin derogări de la o lege și așa neclară.

– În ultimii trei-patru ani, guvernul a reînceput să folosească o practică utilizată intens de guvernele din 2004-2009, de a crește semnificativ alocările pentru FR. Vârful alocărilor a fost în 2006 și 2008, când FR a fost mărit de 593,22 ori față de alocarea inițială.

– Între 2016 și 2021 cei mai mulți bani din FR au mers către cheltuieli curente și de capital (61%), pentru cheltuieli care țin de social (28%), respectiv pentru asigurarea alimentării cu energie termică (8%).

– Guvernul a alocat cei mai mulți bani către comune, aproape jumătate, apoi 21% către consiliile județene și municipii. Nici Bucureștiul nu a lipsit din schemă, întrucât a primit alături de sectoare 693 de milioane de lei între 2008 și 2021 (5%).

– În anii electorali, alocările au tendința de a crește și pot avea un alt scop, și anume acela de a atrage susținerea administrației locale pentru organizarea alegerilor și obținerea unui număr cât mai mare de voturi la nivel local.

Raportul integral este disponibil aici

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW