Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Raport CSM privind starea justiției în 2023: Numărul de judecători, la nivelul tribunalelor, în scădere / Deficit mare de procurori în sistem

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 19 iunie 2024 Etichete: ,

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a făcut public miercuri, 19 iunie, Raportul privind starea Justiției din România în anul 2023. Numărul de judecători care activează la tribunale a scăzut cu 15% în ultimii trei ani, iar sistemul se confruntă cu un deficit acut de procurori. 

Potrivit informațiilor din raport, numărul de judecători care activează la tribunale a scăzut cu 15% în perioada 2021-2023, iar cea mai mare încărcătură în ceea ce priveşte dosarele de soluţionat pe judecător se înregistrează la Tribunalele Ilfov, Galaţi şi Prahova, instanţe care se confruntă şi cu deficit de magistraţi.

„În anul 2023, la nivelul tribunalelor s-a înregistrat o încărcătură medie pe judecător de 951 de cauze (884 cauze în 2022) şi o încărcătură a cauzelor pe schema de judecători de tribunal de 685 de dosare (668 de cauze în 2022).

Se observă, din evoluţia pe ultimii 5 ani a acestor indicatori, o creştere semnificativă a gradului de încărcare a judecătorului de tribunal cu dosare repartizate spre soluţionare.

Acest fapt se datorează în mare măsură reducerii gradului de ocupare a schemelor de magistraţi de la tribunale, fenomen constant în anul 2023”, se arată în raport.

Între tribunalele cu încărcătura cea mai redusă de cauze pe judecător se numără Tribunalul Vrancea cu 586 de cauze/judecător, Tribunalul Mehedinţi cu 572 de cauze/judecător şi Tribunalul Covasna cu 544 de cauze/judecător.

După scăderea vizibilă a numărului de cauze soluționate în anul 2020 cauzată de climatul de insecuritate sanitară indus de pandemia de COVID-19 în rândul personalului instanţelor, se poate observa în anul 2023, ca și în anii 2022 și 2021, o revenire a numărului de cauze soluţionate la un nivel relativ constant și apropiat celui din 2019, spun datele CSM.

Deficit de procurori în sistem

Procurorii parchetelor de pe lângă judecătorii, unde schemele de personal sunt ocupate doar parţial, au avut un număr extrem de mare de dosare de soluţionat – de ordinul miilor pentru fiecare anchetator.

La parchetele de pe lângă Judecătoriile din Fetești și Bârlad, anul trecut, fiecare procuror a avut de investigat peste 4.000 de dosare.

La alte parchete, numărul anchetelor pentru fiecare procuror depășește 3.000 sau chiar 3.700, fiind dublu față de media națională a parchetelor de pe lângă judecătorii.

„În perioada de referinţă, cea mai mare încărcătură pe procuror a înregistrat-o Parchetul de pe lângă Judecătoria Feteşti cu 4.253 de dosare penale pe procuror (explicabil în condiţiile în care acest parchet a funcţionat anul trecut cu o schemă ocupată în proporţie de doar 40%, schema de 5 posturi fiind ocupată de doar 2 procurori), urmat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu 4.137 de cauze pe procuror, la un grad de ocupare a schemei de 50% (activează 6 procurori dintr-o schemă de 12), în condiţiile unui volum ridicat de cauze de soluţionat (32.905) şi de Parchetele de pe lângă Judecătoriile Adjud, Botoşani şi Rădăuţi cu 3.900, 3.712, respectiv 3.709 de dosare penale pe procuror, încărcături care se explică, în principal, prin gradul insuficient de ocupare a scheme”, se arată în raportul CSM.

Doar 10 unități de parchet dintr-un total de 235 funcționează cu schema de procurori completă, a declarat procurorul general al României, Alex Florența, la ședința de bilanț a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) pe 2023, în luna martie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW